Må ha felles mål om oljevernberedskap i Arktis

Publisert

- Oljevernberedskap og redningstjenester må stå sammen, mener Kystverket.

Når uhellet inntreffer, gjelder det å gjøre en så god jobb som mulig, på tvers av landegrenser, det skriver Kystverket i en pressemelding.

Avhengige av hverandre

Hovedbudskapet var å stå sammen om felles redningsressurser og beredskap da Kystverket sammen med Norsk Romsenter arrangerte et seminar under nordområdekonferansen Arctic Frontiers i Tromsø denne uka.

– Felles utfordringer gjør at oljevernberedskap og redningstjenester må så stå sammen i de arktiske havområdene. Vanskelige klimatiske forhold og et enormt geografisk område gjør jobben ekstra krevende. Vi vil alltid være avhengige av hverandre, forklarer beredskapsdirektør i Kystverket, Johan Marius Ly.

  • 600 bedrifter samles som leverandørklynge til oljenæringen i nord
  • Økende sjøtrafikk i tøft klima utfordrer

    I sin innledning påpekte han at porten til polområdene går i all hovedsak gjennom norske farvann. Utfordringene som beredskap må ta hensyn til, omfatter økende sjøtrafikk i arktiske områder. Her inkludert en eventuell økning i petroleumsaktiviteten i nord.

    I Arktis spiller også et tøffere klima, teknologiske begrensninger og miljø inn som ekstra utfordringer opp mot både oljevern og redningsoperasjoner.

    – Avtaler og samarbeid på kryss av landegrenser blir da viktig for å ha en best mulig beredskap i form av responstid og størrelse på aksjoner.