- Å si at jeg tenkte stort ville nok vært en liten underdrivelse

Publisert

Oljegründer Cecilie Sælen er nominert til entreprenørskapsprisen "Årets She". Nå deler hun sine beste gründertips.

Undervannsingeniøren Cecilie Sælen forlot i 2011 en åtteårig lederstilling i Ross Offshore for å starte Ocean Maxwell. I fjor ble selskapet hennes kåret til femte beste gasellebedrift i Vestfold, i år er Cecilie Sælen blant fem nominerte til prisen Årets She. Nå håper hun hennes tips og erfaringer kan inspirere andre til å satse på gründerlivet i oljebransjen.

Hedrer rollemodeller blant kvinnelige gründere

Entreprenørskapsprisen "Årets She" kåres av She-konferansen, en konferanse for kvinner som arbeider innen entreprenørskap og innovasjon. Blant årets nominerte er oljegründeren Cecilie Sælen. Cecilie er utdannet undervannsingeniør, og har opparbeidet seg lang erfaring fra oljeindustrien. I 2011 snudde hun likevel livet på hodet da hun forlot en åtteårig lederstilling i konsulentselskapet Ross Offshore for å starte eget selskap.

Entreprenøren driver nå Ocean Maxwell, et konsulentselskap med olje- og gassindustrien som nedslagsfelt. Cecilie forteller at hun er stolt over å nomineres som kvinnelig rollemodell.

- Det er fantastisk artig å bli nominert, spesielt siden dette er en tverrfaglig nasjonal konferanse. Jeg må vel også nevne at det er ekstra oppmuntrende å bli nominert i det oljemarkedet vi er i nå. Jeg håper jeg kan inspirere andre kvinner i oljebransjen til å bli gründere.

"Årets She" deles ut til kvinnelige entreprenører som evner å tenke stort og ta det neste steget, et kriterie som Cecilie smilende bekrefter at hun har sørget for sammen med de tre andre kvinnene i Ocean Maxwell-teamet.

-  Ja, å si at jeg tenkte stort ville nok vært en liten underdrivelse, jeg satte tross alt en vanvittig mål om oppnå omsetning på 140 millioner innen fem år. Det målet nådde vi ikke helt, men vi var ikke langt unna.

Suksess med tradisjonell forretningsmodell

Ocean Maxwell leier ut ingeniører til oljeindustrien. Der hvor større konsulentselskaper etter hvert har gjort god butikk på utleie av team som dekker prosjektene fra start til slutt, har selskapet derimot holdt på en tradisjonell tilnærming til kundene.

- Ved å holde fast på den tradisjonelle forretningsmodellen er vi i dagens marked svært fleksibel og robust. Vi har spesialisert oss på å leie ut konsulentene enkeltvis, og fyller slik sentrale stillinger hos kunder som mangler den riktige kompetansen.

Åpner kontor når andre stenger ned

Selskapet har hovedkontor i Sandefjord, men har de siste år etablert kontor i Bergen. Midt i nedgangstidene har de også nå åpnet nytt Stavanger-kontor.

- Å være offensiv en sentral del av Ocean Maxwell's ryggmargsrefleks. Det er inspirerende å tenke på at oljebransjen er en stor suksess fordi noen hadde evnen til å tenke og satse stort i opptur, men også i nedtur. Derfor åpner vi like godt nytt kontor i Stavanger, nå når alle andre nedbemanner. Det er ingen som vet nøyaktig når markedet snur, men vi skal i alle fall være klare når det skjer.

- Du er nå nominert til Årets She, men hva var det som trigget deg til å gjøre virkelighet av gründerlivet?

- Det at jeg tok steget og startet eget selskap, bunnet i det grunnleggende ønsket om å skape noe eget av det jeg brant for. Da jeg først hoppet i det, var det i første rekke troen på egen kompetanse og nettverk i industrien som ga meg tillit til at det skulle gå bra.

- Om du kunne reist tilbake i tid og delt dine gründererfaringer med Cecilie før hun startet Ocean Maxwell, hvilke råd ville du gitt deg selv?

- Det første jeg ville sagt til 2011-Cecilie er; stå på og vær deg selv! Vær flink å prioritere og å gjennomføre det som er planlagt; husk at noen ganger så er "godt nok" nok. Bruk nettverket ditt og fyll selskapet med ressurser som utfyller deg på områder hvor du er mindre sterk. Våg å ta noen sjanser underveis.

- Hva er et hett tips til de gründerspirene som leser denne saken?

- Vel, først av alt; gjør det! Jobb strategisk med nettverket ditt, og finn allierte som ønsker å kaste ball for å gjøre deg god. Gode mentorer er virkelig gull verdt. Og bli spesialist på noe. Fremtiden ligger i hendene på de som gjør seg til spesialist i sitt eget fag.

De fem nominerte til prisen er:

  • Cecilie Sælen, Ocean Maxwell (Sandefjord/Bergen)
  • Beate Størkson, Viscenario (Oslo)
  • Ingvild og Sidsel Hemma, Ment.no (Fåberg)
  • Silje Landevåg, Getinspired.no (Trondheim)
  • Marianne Danielsen, Engasjert Byrå (Trondheim)
  • Den kvinnedagsaktuelle prisen kåres på Latter i kveld, 8. mars.

Powered by Labrador CMS