Goliat-gull på budsjettsmell

Publisert

Lønnshomheten avhenger av en snittpris på 100 dollar fatet.

Analytikere tviler på at det kostbare Goliat-prosjektet blir lønnsomt.

Den opprinnelige budsjettrammen for Goliat var 30,8 milliarder kroner da plan for utbygging og drift (PUD) ble levert i 2009. I fjorårets statsbudsjett var kostnaden beregnet til 46,7 milliarder, noe som bekreftes i statsbudsjettet som regjeringen legger fram onsdag. Her vil prisen ha nærmet seg 47 milliarder, skriver Stavanger Aftenblad.

 • Les også: Plutselig gjorde Statoil rørledningen 3,5 milliarder billigere
 • Millioner forsvinner før produksjonen starter

  Aftenbladet skriver at Goliat-operatør Eni, med 65 prosent eierdel, sendte inn sine tall til regjeringen i juni, og at disse viser en pris som er relativt uforandret fra i fjor.

  Men det er antatt at Goliat-prosjektet kan komme til å bikke 47 milliarder kroner etter indeksregulering. Samtidig fortsetter millionene å renne ut, uten at produksjonen fra feltet har startet, skriver avisen.

  Avhengig av 100 dollar fatet

  – Ser man på hele prosjektet vil jeg tro vi må se en gjennomsnittlig oljepris på nærmere 100 dollar fatet for å se en god avkastning, sier oljeanalytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities.

  • Les også: Fornybar energi ikke lønnsomt etter 2021
  • Goliat-feltet ligger i utvinningstillatelse 229 som ble tildelt i Barentshavsrunden i 1997. Den anslåtte totalproduksjonen er på 170 millioner fat oljeekvivalenter over en periode på 15 år. Antatte gassreserver er 8 milliarder standard kubikkmeter.

Powered by Labrador CMS