Disse arbeiderne på norsk sokkel er ikke sikret av arbeidsmiljøloven

Publisert

- Teknologien har sprunget fra lovverket.

Petroleumsarbeidere som jobber fra utenlandske skip på norsk sokkel dekkes ikke av arbeidsmiljøloven og Petroleumstilsynet får ikke innsyn. Dette skjer systematisk sier Ommund Stokka i Industri Energi.

— Teknologien har sprunget fra lovverket, forteller Stokka over telefon til enerWE fra Singapore, dagen før han leverte varsel om boikott av Technip Singapore PTE.

Industri Energi har varslet boikott, det vil være ulovlig ifølge Norsk olje og gass.

Tirsdag varslet Industri Energi en boikott av Technip Singapore PTE fra og med 23. oktober. Varselet kommer fordi selskapet ifølge Industri Energi nekter å inngå en tariffavtale, det skriver nettstedet offshore.no.

Dette har fått Norsk olje og gass til å reagere. I en pressemelding forteller advokat i selskapet Hanne Irene Bore at Industri Energi har tapt saken om norske vilkår for petroleumsarbeidere to ganger tidligere. Derfor ser de på dette varselet som et brudd på fredsplikten.

Norsk olje og gass mener at boikotten i realiteten er rettet mot deres medlemsbedrift Technip Norge AS. I deres oppfatning vil en boikott være ulovlig. De har ikke ingen indikasjoner på at sikkerheten på fartøyene er dårlig eller ikke i samsvar med internasjonalt regelverk.

Gjelder alle om bord på skipet

Der man før måtte bruke innretninger for å jobbe på norsk sokkel er det nå mulig å bruke skip. Fartøyene befinner seg kun på norsk sokkel i kortere perioder og da gjelder ikke arbeidsmiljøloven.

Når arbeid gjøres fra et skip, for eksempel installering av et havbunnsanlegg, er det arbeids- og lønnsvilkårene til landet skipet flagger til som gjelder. Dette kalles flaggstatsprinsippet. Det gjelder også den delen av mannskapet som driver med petroleumsvirksomheten.

Norsk olje og gass har også tilkalt Industri Energi til et møte.

Ommund Stokka sier til enerWE.no at den finnes én løsning og den er enkel.

- Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson må komme på banen og endre lovene.

Powered by Labrador CMS