Illustrasjon
Illustrasjon

550 lærlinger står uten jobb

Publisert

Rogaland rammes kraftig av oljesmellen.

Et rekordhøyt antall lærlinger står uten lærlingplass til høsten, det melder TV2. Oljenedgangen fører til at oljeselskapene ikke lenger har anledninger til å ta inn elevene, noe som gjør det vanskelig for unge mennesker å komme ut i arbeidslivet. Dette har fått store konsekvenser for yrkesfaglige linjer med spesialisering mot oljebransjen.

Situasjonen er verre enn noensinne og 550 lærlinger i Rogaland står nå uten lærlingplass til høsten.

Får tilbud om ekstra skoleår

Opplæringskontoret i Rogaland har ansvar for lærlingtilbudet i Rogaland, og melder at mange unge har utdannet seg til en yrkesfaglig bransje som ikke kan tilby fast jobb. Kontoret opplyser til TV2 at de 550 uten lærlingplass nå får tilbud om ett år lenger på skolen, men at dette medfører at ungdommene står uten kontakter og yrkeserfaring etter endt skolegang.

Dramatiske tall

Lærlingene er ikke de eneste som rammes av nedgangen i oljemarkedet. Arbeidsledigheten i Rogaland økt med 55% det siste året, og unge arbeidstagere er spesielt utsatt.

Også høyere utdanning rammes. Opptakstallene viste tidlig i juli en nedgang i antall søkere til ingeniørfag. Samtidig har snittet på oljeingeniør-utdanningen falt med nesten en hel karakter i år, det viser tall fra Samordnet Opptak.

Omar Gamal, leder i NITO Studentene, organisasjonen for ingeniør- og teknologistudenter uttaler til TV2 at tallen er dramatiske.

Det er noe vi forventet, men kanskje ikke til så stor grad. Jeg tror nok studentene har blitt skremt og valgt bort oljestudiene, forteller han.

Powered by Labrador CMS