Oljeprisfall har gitt mindre ledighet enn fryktet

Publisert

Til tross for at oljeprisen har falt kraftig de siste årene, har arbeidsledigheten bare økt moderat. Nye prognoser antyder at ledighetstoppen allerede kan være bak oss.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea sier til Dagens Næringslivat han neppe ville spådd at ledigheten bare ville stige til 3,4 prosent dersom noen for tre år siden hadde fortalt ham at oljeprisen skulle falle med 70 prosent.

– Før prisfallet, hvis vi fikk spørsmål om «når går det skikkelig galt i Norge?», svarte vi: Jo, det er når oljeprisen kollapser, sier Bruce. Han sier det har gått over all forventning i andre sektorer enn de oljerelaterte.

Da prisfallet startet, var arbeidsledigheten på 2,7 prosent. Ledighetstoppen kan ha blitt nådd med 3,4 prosent i januar i år. Nav tror ikke lenger ledigheten vil fortsette å stige.

«Utviklingen i den registrerte ledigheten så langt i år har vært klart bedre enn vi anslo i vår forrige prognose, og vi må derfor nedjustere vår prognose både for 2016 og 2017», skrev etaten i en rapport forrige uke.

– For det første regner vi med at det vil gå «mindre dårlig» med oljerelatert virksomhet. For det andre ser vi for oss økte boliginvesteringer samt svak kronekurs og lav rente, som er positivt for tradisjonell industri og for turismen, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng. (©NTB)

Powered by Labrador CMS