Flere norske bedrifter vil ansette enn nedbemanne

Publisert

Men det svake arbeidsmarkedet fortsetter også i andre kvartal i 2016, ifølge Manpower.

I Manpowers ferske arbeidslivsbarometer, en rapport om forventet utvikling i arbeidsmakedet, er 7 prosent av 752 spurte bedrifter positive til å ansette flere i årets andre kvartal. 4 prosent svarer at de vil nedbemanne og 87 prosent vil ikke gjøre noen av delene.

Dette gir et nettotall på tre prosent, en nedgang på to prosentpoeng fra forrige kvartal. Det er lavt, skal man tro bemanningsselskapet.

— Det laveste nettotallet vi så under finanskrisen i 2009 var +2 prosent, så vi er ikke så langt unna det nivået nå, sier informasjonssjef i Manpower Svein Fossum.

Positiv overraskelse på Sørvestlandet

De mest optimistiske arbeidsgiverne finner man i sørvest-Norge, hvor nettotallet på antall bedrifter som er positive til å ansette flere er på seks prosent. En slik holdning i regionen, som kanskje har merket nedgangen oljebransjen hardest, kom som en overraskelse på Manpower.

— Det kan virke som om selskapene tenker at den verste krisen er over. Likevel  er dette mer en psykologisk undersøkelse, og viser hvordan bedrifter tror det neste kvartalet kommer til å se ut, sier Fossum.

 • - Vi har en regjering som sitter og ser på mens folk i tusenvis mister jobbene sine
 • Arbeidstakerne i regionen kan derfor ikke puste lettet ut riktig enda.

  — Seks prosent er fortsatt et ganske lavt tall. Vi må opp på rundt 15 prosent før vi begynner å merke forskjell, sier han.

  Nedbemanner og oppbemanner samtidig

  Undersøkelsen viser at det er stor variasjon i optimisme hos de forskjellige næringene, og selskaper i finans- og byggebransjene er de mest villige til å ansette flere. Fossum forteller at stor forskjell ikke er noe nytt, og at det spesielt i landets banker foregår et stort digitalt skifte.

  — Bankene legger ned mange fysiske filialer og får flere sentraliserte call-sentre. Derfor kan man si at de både ned- og oppbemanner på samme tid, sier han.

  Byggselskapene kan på sin side takke politikerne for sin optimisme, mener Fossum.

  — Regjeringen har vedtatt mange store infrastrukturprosjekter på Østlandet og i Trøndelag, og våre resultater sender signaler om at de skal hjelpe med sysselsettingen i bygg- og anleggsbransjen, sier han, og legger til at de høye boligprisene i Oslo-området er med på å styrke oppgangen.

  Reklame (artikkel fortsetter under video)

  https://vimeo.com/157152222

  Reklame

  Større forskjeller hos de store

  De store selskapene, med flere enn 250 ansatte, er både mer villig til å ansette og til å nedbemanne, ifølge Manpowers barometer. Hos dem er det mer vanlig med utskifting av ansatte, sier Fossum, og har muligens de verste tidene bak seg.

  — Det verste kan være over for de største, som har gjort en del av de nødvendige omstillingene allerede. For et par kvartal siden var disse selskapene de mest negative, sier han.

Powered by Labrador CMS