Veidekke
Veidekke

Bygg og anlegg tar igjen oljen

Publisert

Kan bli største bransje i Norge om to år.

Ifølge prognoser fra byggeselskapet Insenti vil bygg- og anleggsnæringen bli større enn oljenæringen basert på antall sysselsatte innen 2017, det skriver DN. Prognosene er basert på Statistisk sentralbyrås (SSB) strukturstatistikk for bygg- og anleggsvirksomhet.

Bakgrunnsartikkel: Dystre utsikter for norsk industri

Forrige uke publiserte SSB tall som bekreftet at oljekrisen nå har begynt å slå inn på norsk næringsliv forøvrig.

Norske industriledere melder om nedgang i totalt produksjonsvolum og ordretilgang i 2015, det bekreftes av Konjunkturbarometeret for industri og bergverk fra SSB. Veksten i norsk næringsliv er nå på det laveste siden finanskrisen i 2007.

Tall fra SSB’s Arbeidskraftundersøkelse viser at ledigheten ved utgangen av mai lå på 4,3 prosent, og 122.000 nordmenn nå står uten jobb.

Fastlandsindustrien i vekst

Strukturstatistikken for bygg- og anleggsvirksomhet viser at næringen er i vekst, og at gapet frem til oljenæringen sakte men sikkert tettes til. 239.000 sysselsatte i norsk økonomi er ansatt innen petroleumsnæringen, mens bygg og anlegg kan skilte med omtrent 200.000 sysselsatte.

Toppsjef i Insenti, Bjørn Grepperud, sier til DN at det når er fastlandsindustrien som gjelder for Norge.

Vi vet at mange av landets flinkeste hoder de seneste årene har søkt seg til olje- og gassnæringen. Jeg er overbevist om at de kan nyttegjøre seg i byggenæringen i like stor grad.

Kompetansemangel hindrer vekst

Prognosene fra selskapet bekrefter at bygg- og anleggsnæringen kan overgå oljenæringen i størrelse innen to år.

Så næringen er i vekst, men kunne vokst mer om forholdene lå til rette for det. Kompetansebarometeret fra NHO viser at 6 av 10 bedrifter melder om behov for fagarbeidere. Den største etterspørselen kommer fra bedrifter innen bygg og anlegg, elektrofag og industriell produksjon. Dette hevdes å være det største hinderet for videre vekst.

For byggeselskapene er det begrenset tilgang til ansatte med riktig kompetanse som vanskeliggjør veksten i bransjen, det sier Grepperud i Insenti til DN.

Powered by Labrador CMS