Valhall-feltet, Nordsjøen  20170815.Aker BP-plattformen Valhall i Nordsjøen. Valhall-feltet, som består av til sammen seks oljeplattformer, har hatt oljeproduksjon siden 1982. Anlegget har produsert over 1 milliard fat olje siden den gang og har som ambisjon å pumpe opp 500 millioner fat olje til før den stenges ned.Bildet er tatt i forbindelse med finansminister Siv Jensen (Frp) sitt besøk til plattformen. Personene på bildet er ikke ansatt i Aker, men en del av delegasjonen eller presse som var med på besøket.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Valhall-feltet, Nordsjøen 20170815.Aker BP-plattformen Valhall i Nordsjøen. Valhall-feltet, som består av til sammen seks oljeplattformer, har hatt oljeproduksjon siden 1982. Anlegget har produsert over 1 milliard fat olje siden den gang og har som ambisjon å pumpe opp 500 millioner fat olje til før den stenges ned.Bildet er tatt i forbindelse med finansminister Siv Jensen (Frp) sitt besøk til plattformen. Personene på bildet er ikke ansatt i Aker, men en del av delegasjonen eller presse som var med på besøket.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Arbeidsgivere på utkikk etter nye talenter må forberede seg på hard konkurranse

Publisert

9 prosent av norske arbeidsgivere planlegger å bemanne opp arbeidsstyrken i løpet av det kommende kvartal. Utsiktene er uendret fra samme tid i fjor.

– Arbeidsgivere på utkikk etter nye talenter må forberede seg på hard konkurranse, sier Maalfrid Brath, administrerende direktør i ManpowerGroup Norge.

Hun sikter til ManpowerGroups arbeidsbarometer 2018, hvor det kommer fram at flere norske arbeidsgivere planlegger å bemanne opp, enn å bemanne ned arbeidsstyrken det kommende kvartal.

9 prosent av arbeidsgiverne i undersøkelsen oppgir at de vil ansette flere før nyttår. 84 prosent planlegger å beholde arbeidsstyrken som den er, mens bare 6 prosent planlegger å redusere bemanningen.

Ansettelsesplanene til norske arbeidsgivere har steget jevnt de siste to årene, men avdempes til neste kvartal. Utsiktene er 3 prosentpoeng svakere enn forrige kvartal, og uendret fra samme kvartal i fjor.

I undersøkelsen har arbeidsgivere i sju av ni næringer oppgitt at de planlegger å øke bemanningsnivået. Hotell, beverting, olje og gass, samt bank og finans er bransjer som utmerker seg.

– Vi ser at optimismen fortsetter blant arbeidsgivere i de fleste sektorer. Kravene til ferdigheter og kompetanse endrer seg raskt, og arbeidsgivere må tenke annerledes for å sikre de kandidatene de behøver, sier Brath.

Det er derimot store regionale forskjeller i etterspørselen etter arbeidstakere. Fire av fem regioner forventer en økning i bemanningsnivået i fjerde kvartal 2018. De sterkeste prognosene er rapportert i Midt-Norge. Arbeidsgiverne i Sør- og Vestlandet har de svakeste – og de første negative – utsiktene på mer enn sju år. Utsiktene her viser en nedgang på hele 17 prosentpoeng fra forrige kvartal og 4 prosentpoeng ned fra samme periode i fjor.

(©NTB)