Oljedirektoratet forbyr egne ansatte å eie oljeaksjer

Publisert

Ptil endret praksisen allerede i mai.

Ansatte i Oljedirektoratet (OD) får heretter ikke eie eller handle med aksjer i selskaper som er rettighetshavere på norsk sokkel.

Det er klart etter at direktoratet har revidert retningslinjene for ansatte.

– Det skal ikke være tvil om ODs uavhengighet i de saker vi arbeider med. For å bevare og styrke dette innføres et forbud for ansatte om å eie og handle med aksjer og verdipapirer i visse typer selskaper, opplyser OD i en pressemelding.

Får totalforbud

Hovedlinjene i de nye retningslinjene er et totalforbud mot å eie eller handle med aksjer eller verdipapirer i selskap som er rettighetshavere på norsk sokkel. OD-medarbeiderne bør heller ikke eie eller handle med aksjer eller verdipapirer i olje- og gasselskaper som potensielt kan bli enten rettighetshavere på norsk sokkel eller totalleverandører til utbygginger på norsk sokkel og seismikk- eller riggselskaper.

I vår avslørte Sysla og Offshore.no at minst 26 ansatte i Oljedirektoratet (OD) og Petroleumstilsynet (Ptil) eide Statoil-aksjer for flere millioner kroner.

Endret praksis i mai

Det ble tidlig klart at det er i strid med instruksen fra Arbeids- og sosialdepartementet at Ptil-ansatte eier oljeaksjer. Instruksen sier at de ansatte ikke kan ha økonomiske interesser i selskaper tilsynet har kontrollmyndighet over. I mai endret Ptil praksisen for ansatte med slike aksjer.

Powered by Labrador CMS