Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet 2015 Fremskrittspartiet, FrP
Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet 2015 Fremskrittspartiet, FrP

60 prosent mener regjeringen skaper utrygghet i arbeidslivet

Publisert

Men politikerne mener de har levert.

Det viser YS Arbeidslivsbarometer 2015. Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund kom denne uken med sitt syvende arbeidslivsbarometer av forholdene i norsk arbeidsliv, hvor de har intervjuet et representativt utvalg arbeidstakere om hvordan norsk arbeidsliv er for øyeblikket.

Håndterer oljekrisen dårlig

60 prosent av de fagorganiserte arbeidstakerne som mener at regjeringen har bidratt til å skape større utrygghet i arbeidslivet. YS mener dette har sammenheng med hvordan regjeringen har håndtert oljekrisen.

- Det siste året har vi merket en økende uro i arbeidslivet mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjon, og regjeringen, sier Håvard Lismoen, leder for samfunnspolitisk avdeling i YS, til enerWE.

 • Les også: Statoil vil flytte flere hundre stillinger til Øst-Europa
 • 50% mener fagbevegelsen er svekket

  Halvparten av de norske, fagorganiserte arbeidstakerne mener at regjeringen har bidratt til å svekke fagforeningenes innflytelse i viktige spørsmål.

  ... og regjeringen er ikke overrasket over resultatene

  Statssekretær Kristian Dahlberg Hauge (FrP) i Arbeids- og sosialdepartementet forteller at funnene i undersøkelsen er ikke spesielt overraskende.

  - Tillitsvalgte i de største arbeidstakerorganisasjonene ga tydelig uttrykk for sin motstand mot enkelte av de endringene i arbeidsmiljøloven som regjeringen la frem og fikk vedtatt i Stortinget tidligere i år. Det er nok liten tvil om at konfliktnivået rundt denne saken kan ha medvirket til at mange i denne undersøkelsen har tatt reell politisk uenighet til inntekt for et vanskeligere forhold mellom regjeringen og fagbevegelsen, forklarer statssekretæren til enerWE.

  • Les også: Oljebransjen får nok fra staten!
  • Politikerne mener de har levert

   39 prosent mener nå at regjeringen gjør en dårlig jobb med å fremme et godt arbeidsliv, og det har bare økt de siste to årene. Kun seks prosent mener regjeringen gjør en god jobb på dette feltet. Dahlberg Hauge mener at regjeringen har levert gode og målrettede tiltak mot den økende ledigheten.

   - Regjeringen har lansert en omfattende tiltakspakke som er rettet mot de områdene og de næringene som i størst grad har opplevd økende arbeidsledighet. Dette er tiltak som vil bidra til arbeid og økt aktivitet langs kysten. Vi mener dette er gode tiltak som vil kunne gi en effekt temmelig raskt, sier Dahlberg Hauge.

   • Se også: Så mye olje har vi produsert hittil i år
   • Sikrer letevirksomhet, men bedrer ikke nåsituasjonen

    For arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass, er forutsigbare og langsiktige rammebetingelser det aller viktigste, og de er fornøyd med at regjeringen sikrer kontinuerlig letevirksomhet på sokkelen, gjennom den 23. konsesjonsrunden.

    - Samtidig inneholder ikke regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016 de grepene som trengs for å sikre økt utvinning fra allerede igangsatte felt, mener Jan Hodneland, direktør for arbeidsliv og kompetanse i Norsk olje og gass.

    • Les også: Regjeringen hindrer 135 millioner i potensielle skatteinntekter
    • Han viser til at regjeringen selv har skrevet inn dette i regjeringserklæringen, og han mener nå at regjeringen må levere på dette punktet.

     - Dette er et tiltak som kan utløse verdier på 460 milliarder kroner, og dermed sikre skatteinntekter på over 135 milliarder kroner, sier han.

     Må ikke være enige i alt

     Dahlberg Hauge i Frp mener regjeringen er opptatt av å ha et godt forhold til organisasjonene i arbeidslivet.

     - Vi er opptatt av å behandle alle arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner likt. Vi har også fremmet tiltak etter å ha lyttet til arbeidstakersiden; for eksempel tiltak mot arbeidskriminalitet, tiltak for å bekjempe ledighet, og forslag om hvilke tilknytningsformer vi skal ha i arbeidslivet. Vi lytter, men det betyr ikke at vi vil være enige i alt, avslutter statssekretæren.

     Klikk for forstørret bilde.

Powered by Labrador CMS