Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre la fredag fram førsteutkastet til partiprogram for neste stortingsperiode. Han har selv ledet programkomiteen.
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre la fredag fram førsteutkastet til partiprogram for neste stortingsperiode. Han har selv ledet programkomiteen.

Dissens om iskanten i Arbeiderpartiet-program

Tre saker splittet programkomiteen.

Publisert Sist oppdatert

Atomvåpen, selvbestemt abort og oljeboring i nord har splittet Arbeiderpartiets programkomité.

Programkomiteen la fredag fram et programutkast med uenighet på tre punkter.

Det ene punktet som har splittet, er den såkalte iskanten, det vil si grensa for hvor langt nord det skal være tillatt med petroleumsaktivitet. Der går flertallet inn for å beholde dagens grense, det vil si en isfrekvens på 15 prosent.

Et mindretall bestående av Ina Libak, Cecilie Myrseth, Lozan Balisany, Tonje Brenna og Rina Mariann Hansen ønsker derimot å trekke iskanten lenger sør til 0,5 prosents isfrekvens.

I abortspørsmål går flertallet inn for å utrede et alternativ til dagens nemndssystem for kvinner som ønsker abort mellom uke 12 og uke 18.

Mindretallet, som består av Ina Libak, Ingvild Kjerkol, Anne Rygh Pedersen og Rina Mariann Hansen, gå derimot inn for å avvikle nemndssystemet. Det vil i praksis bety selvbestemt abort til uke 18.

Den siste dissensen gjelder atomvåpenpolitikken.

Der går mindretallet – Ina Libak og Lozan Balisany – inn for å signere FN-traktaten som forbyr atomvåpen.

Det blir opp til Arbeiderpartiets landsmøte til våren å avgjøre spørsmålene hvor det er uenighet.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS