Foto: AP Photo/Amr Nabil
Foto: AP Photo/Amr Nabil

Saudi-Arabias statlige oljeselskaps plan om børsnotering får grønt lys

Aramco kan bli verdens største børsnoterte selskap.

Publisert

Saudiarabiske myndigheter gir grønt lys for landets statlige oljeselskap Aramcos søknad om børsnotering. Aramco kan bli verdens største børsnoterte selskap.

– Styret har vedtatt å godkjenne Aramcos søknad om registrering og tilbud av deler av sine aksjer, opplyste Saudi-Arabias markedsregulator Capital Market Authority søndag morgen.

CMA har ikke oppgitt detaljer for når en børsnotering kan finne sted, men det antas at Aramco kan gå på børs i midten av desember.

Aramco kan bli verdens største børsnoterte selskap med en verdi på 1,7 billioner dollar, nærmere 15.500.000.000.000 kroner med dagens kurs. Kronprins Mohammed bin Salman har forsøkt å få Aramcos børsnotert siden 2016, men prosessen har blitt utsatt flere ganger. Han skal ha ment at Aramcos verdi bør anslås til 2.000 milliarder dollar.

Kronprinsen håper salg av det statlige oljeselskapet kan bidra til å gjøre landet mindre avhengig av en oljebasert økonomi.

Kilder med nært kjennskap til planen forteller til nyhetsbyrået AFP at det antas at 5 prosent av selskapets aksjer vil bli børsnotert. 2 prosent av aksjene blir notert på Tadawul-børsen i desember, og de øvrige 3 prosentene skal noteres på en ennå ikke kunngjort utenlandsk børs, ifølge kildene.

– Saudi Aramco bekrefter sin hensikt om å bli notert på Tadawul-børsen, skriver selskapet på Twitter.

– Når det gjelder utenlandsk børsnotering, vil vi gi informasjon om det når den tid kommer. Så langt gjelder dette bare Tadawul, sa styreleder Yasir al-Rumayyan på en pressekonferanse søndag.

Aramco kaller den varslede børsnoteringen en «betydelig milepæl» i selskapets historie.

(©NTB)