Ny Fjordkraft app skal vise hva du bruker mest strøm på i sanntid

Publisert

Fjordkraft forteller i en pressemelding at de er i gang med et pilotprosjekt der de sammen med 1000 forbrukere skal teste en løsning der de i sanntid viser strømforbruket, og hva som bruker strømmen.

– Sammen med kundene vil vi videreutvikle fremtidens strømtjenester. Når alle husstander nå får automatiske strømmålere gir det strømkundene nye muligheter for å overvåke eget strømforbruk. Derfor inviterer Fjordkraft 1000 kunder til å være med å teste applikasjonen Fjordkraft Puls, sier Erlend Korseth, senior forretningsutvikler i Fjordkraft

Med Fjordkraft Puls følger en enkel pulsmåler som skal plugges i AMS-måleren, og en mottaker som plugges i wifi-ruteren. Utstyret har en verdi på 1000 kroner, men tjenesten vil være gratis for de 1000 pilotkundene.

– Fjordkraft Puls gjør det mulig å følge strømforbruket live, og se hva du bruker mest strøm på. Vi jobber fortløpende med å utvikle løsninger som gjør hverdagen enklere for kundene våre, og med høye strømpriser har vi merket økt etterspørsel etter en slik app, sier Erlend Korseth ved innovasjonsavdelingen i Fjordkraft.

Slik blir appen seende ut når Fjordkraft Puls er klar.
Slik blir appen seende ut når Fjordkraft Puls er klar.

I første omgang er det bare Fjordkraft-kunder som har BKK som nettleverandør som kan få delta i pilotprosjektet.

– Vi har vært heldige som har fått med BKK som partner på dette prosjektet. De har vært behjelpelige med å oppdatere målerne, og klargjøre dem for Fjordkraft Puls, sier Korseth.

Fjordkraft Puls er et av syv pilotprosjekter som er valgt ut til å motta støtte gjennom Enovas AMS-prosjekt. Resultatene fra prosjektene vil bli analysert for å finne ut blant annet hvilke systemer for sanntidskommunikasjon og tilhørende løsninger som gir best resultat for ulike kundegrupper.

Applikasjonen utvikles i samarbeid med den britiske teknologibedriftene Onzo, som er ledende innen analyse av måleverdier. Det er nederlandske Technolution som har utviklet pulsmåleren og senderen.

Selv om appen med stor nøyaktighet kan identifisere hva som trekker strøm i hjemmet har den foreløpig en vesentlig mangel for nordmenn – data om lading av elbil.

– Andelen elbileiere er høyere blant våre kunder enn i befolkningen for øvrig, og det blir stadig flere elbiler på veiene. Mange vil gjerne få bekreftet at elbilen faktisk er svært lønnsom i drift. Sammen med våre partnere har vi nå opprettet et prosjekt slik at Fjordkraft Puls etter hvert også skal vise elbilens bidrag til strømregningen, sier Korseth.

Fjordkraft Puls bruker kunstig intelligens i form av maskinlæring der statistisk etterspørselsanalyse, miljødata og data som kunden selv legger inn kombineres for å gi det høyeste nivået av nøyaktighet som er mulig med tilgjengelige data. Algoritmer sammenligner husholdningens daglig strømforbruk.

En teknikk som kalles for NILM (Non Intrusive Load Monitoring) brukes deretter til å personliggjøre dette ved å avdekke mer detaljert bruk som oppvarming, kjøling, matlaging, vask, og alltid på. Resultatet blir en oversikt over hva som bruker energi i hjemmet, unikt for hvert hjem.

Les også: