Oslo  20170421.Partileder Jonas Gahr Støre på landsmøtet til Arbeiderpartiet.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20170421.Partileder Jonas Gahr Støre på landsmøtet til Arbeiderpartiet.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ap sier ja til delvis åpning for oljeutredning utenfor Lofoten

Publisert

Arbeiderpartiets landsmøte sa lørdag ja til forslaget om å åpne for konsekvensutredning av området Nordland VI, slik ledelsen har foreslått.

Dermed sikret Ap-ledelsen og partileder Jonas Gahr Støre seg en viktig seier i det som har vært en vanskelig sak i partiet. Det har vært knyttet stor interesse til hva landsmøtet ville lande på, men noe av spenningen ble tatt ut etter at det allerede i midten av mars ble klart at et flertall av fylkeslagene støttet løsningen.

I et forsøk på å komme i møte både fløyen som vil åpne for petroleumsvirksomhet og fløyen som vil verne områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, kom programkomiteen til et kompromissforslag.

Landsmøtet valgte lørdag å gi sin støtte til den tredelte løsningen. Utenfor Lofoten skal et belte på 50 kilometer fra land være petroleumsfri sone. Hele Vestfjorden er inkludert. Området lengst unna Lofoten, det såkalte Nordland VI-feltet åpnes for konsekvensutredning, mens beslutningen utsettes for områdene Nordland VII og Troms II.

Spørsmålet om oljeaktivitet i nord har splittet partiet, og også i nord har det vært ulike meninger. Mens fylkeslagene i Troms og Finnmark tidligere har sagt nei til konsekvensutredning, sa Nordland ja. Alle de tre fylkeslagene kom imidlertid til at kompromissforslaget fra ledelsen var til å leve med.

AUF har hele tiden vært motstander av åpne for konsekvensutredning overhodet, og leder Mani Hussaini gjorde et siste forsøk på å få landsmøtet med seg da han talte til salen torsdag. Men han erkjente allerede da at motstanderne trolig ville måtte se seg slått.

Faktaboks:

  • Diskusjonen om oljeboring i havet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja har rast siden midten av 1970-tallet.
  • Høyre og Frp ønsker oljevirksomhet her, og Ap har ønsket å utrede konsekvensene. De andre partiene på Stortinget vil ikke ha petroleumsvirksomhet i disse områdene.
  • Aps landsmøte vedtok lørdag en tredelt løsning: Utenfor Lofoten skal et belte på 50 kilometer fra land være petroleumsfri sone. Hele Vestfjorden defineres også som petroleumsfritt område. Området lengst unna Lofoten, Nordland VI, åpnes for konsekvensutredning. For områdene Nordland VII og Troms II skal man vente på oppdatert kunnskap.
  • Høyre og Frp er i denne stortingsperioden bundet av samarbeidsavtalen med KrF og Venstre som sier at det ikke skal åpnes for en konsekvensutredning av områdene.
  • Motstanderne frykter konsekvensene for natur, miljø, fiskerinæring og turisme ved et stort oljeuhell. Tilhengerne mener faren for uhell er svært liten.
  • Oljedirektoratet anslår at det finnes 1,3 milliarder fat oljeekvivalenter i de undersøkte havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. 36 prosent av forekomstene er gass, 64 prosent olje.