Ap lanserer klimapakke

Publisert

Ap legger torsdag fram sin slagplan for å nå målene i Parisavtalen om å kutte utslippene med 40 prosent innen 2030. Pakken innebærer store utslippskutt i transportsektoren.

Klimapakken legges fram sammen med Aps alternative statsbudsjett for 2017, skriver Aftenposten.

– Vi må ha en radikal omlegging for transportsektoren når det gjelder utslippskutt. Klarer vi ikke det, når vi ikke 2030-målsettingen, sier partiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen til avisen.

Pakken innebærer blant annet fortgang i utbyggingen av ladestasjoner og hydrogenladestasjoner, økt støtte til Enova, flere lastebiler med nullutslipp, satsing på karbonfangst, grønnere skipsfart og økt satsing på kollektivtrafikk, sykkel- og gangveier. Dessuten vil partiet ha på plass en forpliktende plan for innblanding av biodrivstoff i bensin og diesel. 10 prosent innen 2020, 25 prosent innen 2025 og 40 prosent innen 2030.

– Det er to elementer som ligger bak våre kutt for transportsektoren. Vi har tro på teknologien, samtidig må vi bygge infrastruktur med fyllestasjoner som gjør nullutslippsteknologi tilgjengelig for folk over hele landet, sier Aps energipolitiske talsperson Terje Lien Aasland.

Partiet vil la regjeringens forslag til økning i bensinavgiften stå, men foreslår å legge på 15 øre per liter diesel. (©NTB)