Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

– Klimakrisen er den største utfordringen i vår tid, og den hører hjemme i et lokalvalg

Støre gir Ap ledertrøya i kommunenes klimakamp.

Publisert Sist oppdatert

Jonas Gahr Støre vil gjøre klima til en vinnersak for Ap i kommunevalget, men miljøengasjerte AUF-ere etterlyser bedre svar på det vanskelige oljespørsmålet.

– Vi skal ha byluft som vi ikke blir sjuke av og klimavennlige lokalsamfunn, erklærte Støre da han talte til AUFs sommerleir på Utøya fredag.

– Ingen skal kødde med bylufta eller bygdelufta i Norge, fortsatte han i ungdommelig stil.

Ap-lederen trakk fram tall som skal vise at Ap-styrte kommuner er bedre på klimakutt.

Kommuner med en ordfører fra Arbeiderpartiet har kuttet utslippene 50 prosent mer enn der Høyre har hatt ordføreren, ifølge Støre, som baserer seg på utslippstall fra Miljødirektoratet.

Ifølge tallene partiet presenterte for mediene fredag, kuttet Ap-styrte kommuner 0,18 tonn CO2-ekvivalenter per innbygger i perioden 2015–2017. I Høyre-styrte kommuner var kuttet 0,12 tonn CO2-ekvivalenter.

Støre skryter spesielt av Oslo og Bergen, som har kuttet utslippene med henholdsvis 16 og 11 prosent fra 2015 til 2017, og han pekte også på Aurskog-Høland som har kuttet 20 prosent.

– Det viser at en ordfører fra Arbeiderpartiet tar bylufta, klimaet og lokalmiljøet i en kommune på alvor, sier Støre.

Spagaten

Men etter talen ble Støre raskt minnet på at partiet hans står i spagaten mellom klimaambisjoner og hensynet til arbeidsplasser og inntekter fra oljeindustrien.

Leder Mansoor Hussain fra Oslo AUF ville ha bedre ammunisjon når han blir spurt om klima i valgkampen og krevde at moderpartiet må gå inn for å avvikle oljenæringen. AUF mener dette må skje innen 2035.

– Det er feil strategi, svarte Støre, som frykter flukt av både kapital og mennesker med kompetanse.

Hussain er ikke helt fornøyd med svaret.

– Jeg synes at Jonas kan gå enda lenger og si klart og tydelig at olja er hovedproblemet, og at det er der vi skal kutte klimagassutslippene, sier han.

Avviser pengemangel

Han ber om en styrt avvikling, slik at alle som jobber i oljebransjen, kan få mulighet til å finne seg andre jobber. AUF-eren er heller ikke bekymret for at pengene skal forsvinne fra statskassa.

– Jeg kjøper egentlig ikke argumentet med at det vil bli dårligere velferd, bare fordi vi ikke har olja lenger. I Norge er det ikke olja som har gjort oss rike, det er alle menneskene og hjernene bak næringen. De har vi fortsatt, og de kommer til å jobbe i mange nye næringer, sier han.

I vår fikk AUF en viktig seier da landsmøtet sa nei til konsekvensutredning av hele området kjent som LoVeSe (Lofoten, Vesterålen, Senja). Det fikk fagbevegelsen til å se rødt, og fylkeslaget i oljefylket Rogaland tok dissens. Støre har lovet at oljenæringen ikke skal avvikles, men utvikles.

– Klima hører hjemme i lokalvalg

Støre fikk like fullt applaus fra AUF-erne på Utøya med sine løfter om å gjøre klima til en sentral sak for Ap i valgkampen. Han understreker at klimakampen må føres både globalt og lokalt.

– Klimakrisen er den største utfordringen i vår tid, og den hører hjemme i et lokalvalg, fordi det er i kommunene vi lever livene våre. Nå merker vi klimaendringene i hverdagen, for hvert ras som går og for hver hetebølge, sier han.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS