Venstre mener Lofoten bare er å glemme etter Parisavtalen

Publisert

..men Norsk olje og gass hevder at sjansene for oljeboring i nordområdene er like stor som før.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier oljebransjen bare kan glemme Lofoten etter Parisavtalen.

– Utvinning av olje og gass i Lofoten kommer aldri til å skje, sier Grande til Dagbladet.

Hun viser til at målet om å begrense temperaturøkning til 1,5 grader gjør at alle norske planer for utvinning av olje og gass må revideres.

– Det å åpne nye felt i Lofoten og Vesterålen for å utvinne olje og gass ville vært å lure industrien med på en satsing som aldri vil vare. Det ville gitt svært kortvarige arbeidsplasser, sier Grande.

Sjansene for oljeboring er like store som før

Administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen mener oljebransjens interesse for å utvinne olje i Barentshavet, Lofoten og Vesterålen er like stor som før klimaavtalen ble inngått, og at sjansene for at det vil bli oljeboring heller ikke er endret.

 • Rike land ville ha kuttet utslippene uavhengig av klimaavtalene som nå blir inngått
 • Schjøtt-Pedersen peker på at Europa vil være avhengig av norsk gass for å nå klimamålene og unngå bruk av europeisk kull. Han sier løsningen ligger i å gjøre norsk olje og gass renere.

  Landets tre største partier avviser stans

  Etter at Parisavtalen vedtatt lørdag kom det krav både fra miljøbevegelsen og flere politiske partier krevde at 23. konsesjonsrunde i Norge blir skrinlagt, og at letingen etter mer olje på norsk sokkel stanser. Det blir avvist at landets tre største partier.

  – Vi kommer til å fortsette med olje og gass, men vi skal også ha flere jobber i andre sektorer fremover, sa statsminister Erna Solberg (H) til NTB søndag.

  • - Oljebransjen har noe å lære av bilindustrien
  • Hvis norsk petroleumsaktivitet blir stengt ned, blir den erstattet av produksjon i andre land med høyere utslipp, fremholdt Frps klimapolitiske talsmann Oskar Grimstad.

   – Frps anbefaling er derfor full fart for norsk olje og gass framover for å nå målene i Parisavtalen, sier han.

   Oljebransjen må regne med dyrere kvoter

   Ap-leder Jonas Gahr Støre sa til NTB at olje- og gassektoren må regne med færre og dyrere kvoter, konkurranse fra fornybar energi og forventninger om kutt i utslippene. Samtidig la han til at 23. konsesjonsrunde er i gang og skal gjennomføres.

   23. konsesjonsrunde gjelder leteblokker i Norskehavet og Barentshavet sør og sørøst.

Powered by Labrador CMS