Ola starter oljeselskap

Publisert

....med Erik på laget.

Tidligere oljeminister Ola Borten Moe og tidligere Det norske-sjef Erik Haugane starter et nytt oljeselskap med hovedkontor i Trondheim og startkapital på over én milliard kroner.

Borten Moe, Haugane og medgründerne Anton Tronstad og Knut Evensen går inn med én million kroner hver i oljeselskapet som skal hete OKEA. Et internasjonalt investeringsselskap er også involvert.

Vi går inn med egne penger, og vi begynner å jobbe i selskapet alle sammen. Det er veldig mange funn på norsk sokkel som ikke blir bygd ut, men som vi vet fins der. Vi tror vi kan gjøre ting enklere, billigere og kanskje introdusere nye forretningsmodeller som vil skape verdier både for selskapet og samfunnet, sier Ola Borten Moe til Adresseavisen.

Base i Trondheim

OKEA skal drive med utbygging og produksjon av olje i Norge, og skal ha Trondheim som base.

Utbygging og produksjon fra oljefelt er dominert av noen få store oljeselskaper. Her tror vi et lite selskap kan bidra positivt. Vi vil operere enkelt, annerledes og med samme kvalitet som industrien ellers er kjent for, sier påtroppende administrerende direktør Erik Haugane.

I de kommende månedene vil OKEA rekruttere ansatte til kontoret i Trondheim. Selskapets navn forklarer gründerne slik: Et Oljeselskap med følgende Kvaliteter: Enkelt og Annerledes – OKEA. Navnet på selskapet er også initialene i fornavnene til de fire.

Ifølge Haugane skal de kjøpe seg inn i eller søke om lisenser med allerede påviste funn. I løpet av 2017 bør de være i gang med et utbyggingsprosjekt, mener han.

Når vi kommer i gang med det første prosjektet, så bør vi være rundt 30 ansatte, men ikke flere enn det, sier han.

1-2 milliarder

Ifølge Haugane må selskapet hente penger, men det er ikke klart hvor mye.

Vi har ikke finregnet på det. Det handler om hvilke prosjekter vi skal gå inn i og hvor store eierandeler vi skal ende opp med. Vi sluttforhandler nå avtalen med et internasjonalt investeringsselskap. Så de tallene er ikke klare, men vi kommer til å skaffe oss mellom en og to milliarder kroner før vi er i gang, sier Haugane til Dagens Næringsliv.

Både han og Borten Moe er krystallklare på at det er plass i Norge til et nytt oljeselskap, til tross for den kraftige nedturen i bransjen og fall i oljeprisene.

Sammen skal de satse på det de kaller de beste av de ikke utbygde prosjektene, med mellom 50 og 100 millioner fat olje.

Vi snakker om felt med verdier på 50 milliarder kroner, og spørsmålet er heller hvorfor andre ikke har sett økonomi i det. Etter vår hypotese tenker bransjen som om alt er store felt, og beholder mye av kostnadene. Vi må bryte den kulturen, sier Haugane.

Fortsetter som nestleder

Den tidligere olje- og energiministeren Borten Moe blir prosjektansvarlig i OKEA. Han er nå nestleder i Senterpartiet og mener det er forenlig med å eie og lede et oljeselskap.

Ja, hos oss er vi veldig fornøyd med at folk starter opp egne ting og driver selv. Dette vil ikke få noen konsekvenser for mine politiske verv.

Han tror at man kan se helt bort fra eventuelle dobbeltroller med tanke på at oljebransjen opererer innenfor de rammene som er satt av myndighetene.

For det første er systemet veldig transparent, og det settes objektive krav vi som selskap må møte. Dessuten forvaltes norsk sokkel av Oljedirektoratet og departementet, og der har jeg ingen rolle, sier Borten Moe som torsdag leverte inn oppsigelsen i Selskapet for industrivekst (SIVA) der han har vært direktør.

Det var nettopp Haugane som hentet Borten Moe til SIVA i 2013, der Haugane satt som administrerende direktør fram til desember i fjor.

Powered by Labrador CMS