Milliarder i sosial støtte som Statoil betalte til Angola i 2012 er sporløst forsvunnet

Publisert

Statoil har finansiert teknologisenter til over 3,1 milliarder som aldri har sett dagens lys.

I 2012 betalte Statoil 281 millioner i sosiale bidrag for å få tilgang til Angolas olje. Pengene skulle gå til blant annet et forskningssenter som ikke har sett dagens lys, skriver Klassekampen.

Stortinget krever svar

- Svaret er enkelt. Senteret eksisterer ikke, det skriver Rafael Marques de Morais, en internasjonalt anerkjent angolansk journalist som er redaktør for nettstedet Maka Angola, i en epost til avisen.

Lørdag skrev avisen at flere partier på Stortinget vil ha svar på hvor pengene ble av da Statoil i 2012 betalte 3,1 milliarder kroner i signaturbonus og 281 millioner kroner i kontraktfestede sosiale bidrag for å få lisens til å bore etter olje utenfor Angolas kyst.

  • Betalte to millioner i året til konsulent som ikke fikk arbeidsoppgaver
  • Vanlig praksis

    Informasjonssjef i Statoil Knut Rostad opplyser til avisen at de har bedt Sonangol, Angolas statlige oljeselskap, om informasjon om fremdriften av teknologisenteret, men vil ikke utdype ytterligere hva de svarte. Han legger til at det er vanlig praksis å gi denne type bidrag for å få oljelisenser.

    – I september i fjor offentliggjorde Angolas president at de etablerte en juridisk enhet som et datterselskap av Sonangol, med ansvar for teknologisenteret. Ytterligere spørsmål om senteret må rettes til Sonangol, sier Rostad.