Statoil om Angola-saken: - Ikke vårt ansvar

Publisert

420 millioner som ingen kan gjøre rede for er ingen bekymring for Statoil.

Det er ikke Statoils ansvar dersom Angolas statlige oljeselskap Sonangol ikke bruker midler de har fått som avtalt, sier landdirektør Marc Courtemanche.

Sammen med en gruppe norske journalister får NTB møte ham og informasjonssjef Knut Rostad på Statoils kontor i Angolas hovedstad Luanda. Herfra driver selskapet sin største operasjon utenfor Norge. Daglig henter Statoil rundt 200.000 fat olje fra feltene utenfor Angolas kyst.

- Hvor er det blitt av de 420 millionene som Statoil siden 2012 har betalt inn for byggingen av et forsknings- og teknologisenter i Angola?

– Det må vi fortsette å spørre om, sier Courtemanche.

Øremerket

I 2011 betalte Statoil i alt 1,4 milliarder dollar for å få operatøransvaret på det såkalte Kwanza-feltet utenfor Angola. 715 millioner kroner av dette var øremerket sosiale formål, herunder forskningssenteret.

Men så langt er det helt i det blå når – og ikke minst om – senteret vil bli bygget. Men det er ikke Statoils problem, mener selskapet.

 • Statoil aner ikke hva 621 millioner har gått til
 • – Dersom det en gang skulle vise seg at Sonangol ikke bruker pengene som avtalt, er ikke dette noe som omfattes av antikorrupsjonslovgivningen, sier informasjonssjef Rostad.

  Også flere andre utenlandske oljeselskaper har betalt inn store summer til senteret, som altså ikke finnes.

  Stiller spørsmål

  Fredag i forrige uke kom olje- og energiminister Tord Lien med en redegjørelse i saken, etter krav fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

  Marc Courtemanche sier selskapet nå prøver alt de kan for å finne ut hvor pengene har tatt veien.

  – Men det er Sonangol som har ansvaret for å oppfylle overenskomsten, sier han og påpeker at Statoil har oppfylt sin del av avtalen.

  – Vårt ansvar var å betale disse pengene til Sonangol.

  – Hva vil skje dersom det viser seg at pengene er borte?

  – Det vil jeg ikke spekulere i. Men vi vil fortsette å stille spørsmål, sier Courtemanche til NTB.

  • Oljeministeren bader i kaviar
  • Stor utfordring

   Landdirektøren sier det er en stor utfordring å jobbe i et så korrupsjonssutsatt land som Angola, som ligger i det absolutte bunnsjiktet på korrupsjonsrangeringen til Transparency International, som nummer 161 av 174 land. Samtidig er han sikker på at en negativ innstilling til korrupsjon er noe som kan eksporteres.

   ¬– Jeg er overbevist om at vi bringer med oss noe godt, sier han.

   Rostad påpeker at Statoil tydelig flagger at selskapet er mot alle former for korrupsjon.

   – Det er ingen andre steder vi bruker så mye ressurser på å bevise at vi ikke er involvert i korrupsjon som i Angola, sier han.