- Jeg ønsker forøvrig den gjengen som mener at vi har "nok kraft" lykke til med den argumentasjonsrekken fremover!

Publisert

I april hadde enerWE besøk av Andreas Thon Aasheim i podcaststudio. Han er spesialrådgiver i vindkraftforeningen Norwea.

Andreas Thon Aasheim er en tydelig stemme i fornybardebatten, men akkurat nå er han i foreldrepermisjon. Vi var derfor litt usikre på om han ville stille til sommerprat da vi spurte, men som vanlig tar han utfordringen på strak arm.

- Hva har du gjort i sommerferien?

- I år har vi vært på sommerhuset til mine svigerforeldre, i fantastiske Skånevik. Med en liten tass på 8 måneder var det helt perfekt. Med det været vi har hatt kunne vi ikke hatt det bedre!

Han forteller at han også var noen dager i Eira, hvor laksefisket var så forferdelig dårlig at de heller tok turen inn for å se på Mardalsfossen den ene dagen.

- Den var heldigvis «skrudd på» for sesongen.

- Du er i foreldreperm. Klarer du å logge ordentlig av, eller sjekker du jobbmail hver dag?

- Jeg er ganske streng med meg selv, og har satt opp en klar og tydelig Out of Office-reply. Fullstendig avlogget har jeg ikke klart å bli, men jeg er nå fulltidspappa, en rolle som et soleklart viktigere enn noe annet.

- Hvordan er hverdagen i perm?

- Travel! Jeg er bare én uke inn, og det er jo noe helt annet! Samtidig er det kjempegøy, mini er i ferd med å bli et menneske, og holder pappa i sving! Vi går lange turer, og utforsker verden etter beste evne. Jeg har også hatt en «trilledate» med en annen pappa, som jeg selvfølgelig satt opp via Twitter. Det er rom for flere slike, så vil du ta en kaffe, ta kontakt!

- Sommeren i Norge har vært rekordvarm. Norske bønder fortviler. I Europa er det rekordvarme der menneskeliv og helse står på spill. Skogbranner herjer. I Hellas og USA har skogbranner også tatt liv. Tror du den varme sommeren er et resultat av menneskeskapte klimaendringer?

- Det er ikke grunnlag for å si entydig "ja", så vidt jeg har forstått. Det vi derimot med sikkerhet kan slå fast, er at hetebølger vil komme hyppigere, være varmere og vare lengre som følge av den menneskeskapte oppvarmingen. Det er således irrelevant om akkurat denne hetebølgen direkte skyldes oss; den er derimot en forsmak på hva vi har i vente. Og det skremmer meg langt inn i sjela.

- Hvilken rolle spiller vindkraft i Norge i dag?

- Per i dag er vi en liten, men stadig viktigere del. Om kun noen år, er vindkraft en betydelig del av norsk kraftforsyning. Og som denne sommeren har vist oss, er det lurt å ha en kilde til kraft som ikke er avhengig av regn! Diversifisering er ikke overraskende bra også i kraftforsyningen. Jeg ønsker forøvrig den gjengen som mener at vi har "nok kraft" lykke til med den argumentasjonsrekken fremover!

- Hvilken rolle kan vindkraft spille i Norge i fremtiden?

- Jeg var inne på det over her: vindkraft kommer til å være en sentral del av norsk kraftforsyning. Men jeg vil løfte blikket litt, for jeg skjønner ikke helt dette ensidige fokuset på Norge. Vi har siden 60-tallet vært knyttet til naboland, og vi er uløselig knyttet til det nordiske, så vel som det europeiske kraftmarkedet. I sommer har noen blåst seg voldsomt opp over en marginal nettoeksport fra Norge, men det er i mine øyne irrelevant, i en setting hvor skogbranner i Sverige har skapt store utfordringer i nettet, varmen slår ut kjernekraft og så videre. Vi må slutte å late som at vi er en isolert øy, og huske at kraftmarkedet ble liberalisert for snart 30 år siden. Strøm er en vare, og den omsettes på et marked. Det må snart folk forstå.

- Du debatterer ofte i sosiale medier, hender det at du går lei?

- Inntil i sommer, nei. Men jeg har gått litt lei av å bli stemplet som en del av «kraftmafiaen» av folk som ikke har filla peiling på hva de snakker om, for å være brutalt ærlig. Jeg synes det er oppriktig gøy å diskutere energi- og klimaspørsmål, men det blir tidvis for mye usakligheter. Jeg har sett meg nødt til å bruke «mute-knappen» på Twitter mer, noe som satt langt inne. Jeg sitter på langt nær med fasiten på alt, men jeg synes folk kan gjøre et forsøk på å sette seg inn i emner de mener sterkt om, før de hamrer løs på tastaturet. Og så en pekefinger til egen bransje: Vi er altfor lite synlig i debatten! Det holder ikke å skrive noen linjer på egen nettside; vi må ut å tegne og forklare!

- Har du vurdert solceller på egen bolig?

- Faktisk! Jeg bor i en leilighet i et sameie, og vi har installert bergvarme, men vi ser på mulighetene til å installere solceller også. Foreløpig er vi på tegnebrettet, men det er langt fra utenkelig at min navnebror i Otovo får en telefon. «Familierabatt», Andreas (Red. anm. Andreas Thorsheim)?

Han fortsetter.

- Jeg har sagt det før, og jeg sier det gjerne igjen: i løpet av 2020-tallet kommer «alle» hus til å ha solceller. Det kommer til å være like vanlig som varmtvann, det er jeg villig til å vedde noe godt på!

- Du kan invitere med deg tre gjester på fjelltur for å diskutere fornybart. Hvem velger du?

- Bare tre?! Vel, det er mer morsomt å diskutere med folk man ikke er helt enige med: Først og fremst, siden jeg ikke er pålagt noen begrensninger, måtte det blitt president Donald Trump, for å forsøke å forstå hva som får noen til å snakke om «clean coal». Jeg mener, fortell meg at det ikke hadde vært gøy. Videre, Michael Liebreich i Bloomberg New Energy Finance, fordi knapt noen bedre vet hva han snakker om enn ham, og så Eirik Wærness i Equinor (Red. anm: Equinors sjefsøkonom). Sistnevnte har blokkert meg på twitter, og jeg klør litt i fingra etter å fortsette diskusjonen med ham. Jeg tror ikke vi hadde kommet hjem fra den fjellturen fullstendig enige, men det hadde blitt noen sabla gode runder, ser jeg for meg!

Powered by Labrador CMS