Trenger ikke belte OG bukseseler

Publisert

HMS som har gått for langt.

Andreas Helgesen, kommunikasjonssjef i FMC Technologies, skrev i en kommentar i Vest24.no om at mye HMS-arbeid skaper mer hodebry og papirarbeid enn reell verdiskapning. Han mener at man i enkelte tilfeller bruker “belte og bukseseler”, istedenfor at godt nok, faktisk er godt nok.

Man må være mer selektiv i hva man ønsker å utvikle av nye produkter, og ikke legge for mye ressurser i å forbedre produkter som allerede fungerer utmerket, sier Helgesen til enerWE.

Redd for flis i fingeren

Helgesen mener de aldri fravike målsetningen om at alle ansatte skal komme hjem like hele og frisk som de var når de dro på jobb, men at må man være realistisk og innse at man kan ikke klare å utelukke alle mindre hendelser.

Det at man for eksempel ikke skal bruke hammer med treskaft for å unngå flis offshore kan kanskje være eksempel på krav som går for langt. Dersom noen får en flis av en hammer på en rigg kan i realiteten det sette i gang en mølle med papirarbeid for å unngå en slik hendelse en gang til. Dette mener jeg har gått litt for langt, sier Helgesen.

Må ha tillit til leverandørene

I dag produseres det flere dokumenter enn noen gang, stort sett papirer som aldri leses, men som krever enormt med arbeidstimer. Dette gir høyere kostnader, uten at det gir verdiskapning. 

Jeg tror mye kan løses med at vi har tillit til leverandørene våre som allerede har gjennomgått en omfattende kvalifiserings- og sertifiseringsprosess. Vi må stole på at de levere sine produkter i henhold til en fornuftig spesifikasjon uten å måtte dokumentere hver miste ting, mener Helgesen.

Han forklarer at de har de samme dokumentasjonskravene til utstyr som er 20 år gammelt som om det var nytt installert subsea-utstyr.

Jeg er sikker på at økt standardisering i bransjen er mulig, dette er noe som er høyt oppe på agendaen og som vi vil se resultater av fremover, avslutter Helgesen.