NVE vil ha fastpris på manuell avlesing av strømmålere

- Manuell avlesing av strømmåleren er en kontroll som må skje én gang i året.

Publisert Sist oppdatert

De fleste nordmenn har nå fått automatiske strømmålere (AMS).

Dette gjør det raskere og lettere å avlese nøyaktig strømforbruk, og det gjør det mulig å knytte sluttkundenes strømpris tettere opp mot spotprisen på kraftbørsen Nord Pool. For nettselskapene bidrar også AMS til at det blir lettere å avdekke feil i strømnettet, samt at det bidrar til bedre planlegging av hvor strømnettet må bygges ut.

Samtidig er det noen som ikke har montert automatiske strømmålere. Begrunnelsene varierer, men for de som har fått det innvilget medfører det et gebyr for manuell avlesning.

Hvor stort det gebyret skal være har imidlertid ikke vært lik over hele landet, og det vil NVE gjøre noe med. I en pressemelding skriver de at de foreslår en fastpris på manuell avlesing av strømmålerne.

- Manuell avlesing av strømmåleren er en kontroll som må skje én gang i året. RME har foreslått en standardisert tariff, et fast beløp på 1500 kroner pluss moms, for å gjennomføre denne kontrollen. Dette beløpet ligger noe under det kostnadsnivået nettselskapene selv har rapportert å ha, sier direktør for RME, Ove Flataker.

Med en manuell strømavlesning kun en gang i året må det gjøres estimater og beregninger for å finne ut hvor mye kundene skal betale for strømmen. Den prisen settes på timesbasis, og kan variere veldig mye gjennom både døgnet og året. Det samme gjelder strømforbruket. I Norge er det stor forskjell på hvor mye strøm som brukes på vinteren når det er kaldt, og på de varme sommerdagene.

NVE har sendt sitt forslag over til olje- og energidepartementet.

Powered by Labrador CMS