- 100 dollar fatet innen fem år

Publisert

Oljeguru Gary Ross spår fremtidens prisnivå.

Oljeguru Gary Ross var den som først spådde en nedgang i oljeprisene i fjor. Nå tror han ikke bare at prisene vil snu, men at vi om få år vil se olje omsatt til 100 dollar fatet igjen, det skriver Bloomberg News.

Norske eksperter har den siste tiden spådd langsiktig lave oljepriser, en prognose som deles av internasjonale aktører. Oljeministeren i Saudi-Arabia, Ali Al Naimi, mener det er mulig at oljen aldri vil omsettes for 100 dollar fatet igjen, og International Energy Agency (IEA) har beskrevet markedet som "preget av en massiv oljetilgang".

Ross er kjent som grunnlegger av selskapet PIRA Energy Group. Han mener eksperter overvurderer markedets oljetilgang, og uttaler til Bloomberg at en doblet oljepris ikke er langt unna.

Dagens oljepriser er ikke bærekraftige, og det er vanskelig å se hvordan oljeprisene kan unngå å stige til 100 dollar fatet i løpet av de fem neste årene.

Ifølge Ross er overskuddet ikke så dramatisk som mange eksperter sier. Han mener den begrensede produksjonsskapasiteten vil avdekkes når Saudi Arabia må starte boring i nye områder for å vedlikeholde landets nåværende oljeproduksjon.

Etter atomavtalen med Iran og de fem sikkerhetsrådsmaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike, samt Tyskland nylig ble et faktum, spår flere eksperter at tilbudet av olje blir større ettersom Iran øker sin produksjon.

Prisen for et fat nordsjøolje lå fredag på 54,56 dollar.