Wikborg Reins Gründerstipend

Publisert

Verdens første CERN-spin-off.

Gründerbedriften TIND Technologies AS bruker egenutviklet cloud-teknologi i verdensomspennende kommersialisering av CERN sin database- og søketeknologi.

Forskningsgiganten inngikk i fjor eksklusiv lisensavtale med TIND. Nå har selskapet mottatt Wikborg Reins Gründerstipend 2015 som hjelp til håndtering av juridiske problemstillinger i en krevende utviklingsfase.

Det er sjette gangen Wikborg Rein deler ut sin gründerpris. Gründerstipendet består av 30 timer juridisk rådgivning som mottakerne kan benytte innen 12 måneder fra tildelingen.

-> Les også: 7 gode råd til gründere

Målet er å gi unge gründerbedrifter et løft i en fase hvor de blir stilt overfor mange avgjørende problemstillinger for bedriftens fremtid inkludert juridiske, men hvor egenkapitalen er tynnslitt og inntektene ikke all verdens.

TIND står for den første kommersielle spin-offen noensinne fra CERN, en velkjent internasjonal organisasjon for partikkelfysisk forskning i Sveits. Norge var blant de 12 stiftelseslandene tilbake i 1954.

CERN la grunnlaget for world wide web – den delen av Internett med alle eksterne og interne nettsteder. De neste ti årene forventes årlig dobling av en allerede enorm mengde informasjon på www.

Etter å ha gitt sitt bidrag til historiens største informasjonsoppbygging, har CERN utviklet programvare for lagring og gjenfinning av digitalt innhold. Vi kommersialiserer denne teknologien inn mot krevende informasjonsmiljøer som universiteter, forskningsinstitusjoner og internasjonale organisasjoner, forteller daglig leder Alexander Nietzold.

Databaseteknologien fra CERN er formet med tanke på langsiktig og robust lagring av digitalt innhold i en omskiftelig kodeverden.

I evalueringen av stipendsøknadene retter vi spesiell oppmerksomhet mot gründerbedrifter med innovativ teknologi som møter reelle behov og med norsk og internasjonalt markedspotensial. TIND er nøyaktig i den fasen hvor betydningen er stor av å gjøre det juridiske godt og grundig. Med prisen ønsker vi å bidra til videre utvikling og vekst for TIND, sier partner Torleif P. Dahl, primus motor for stipendet i Wikborg Rein.

TIND Technologies ble gründet av fire NTNU-studenter i mai 2013, alle fra sivilingeniørstudiet ved NTNUs Entreprenørskole og Datateknikk. Gründerne ble uteksaminert ved NTNU sommeren 2014, har nå syv ansatte og kontorer i Trondheim og Genève.

80 prosent av den totale digitale informasjonsmengden er tilknyttet organisasjoner, institusjoner og bedrifter. I henhold til TIND er behovet enormt i slike virksomheter for spesialiserte verktøy for lagring, strukturering og tilgjengeliggjøring av innhold.

TIND gjorde sine første salg i fjerde kvartal 2013, og skiller seg fra konkurrentene også ved å levere teknologien som software-as-a-servide (SaaS) i stedet for som lokale installasjoner.

Den egenutviklete cloud-infrastrukturen er støttet med 1,5 millioner kroner fra NTNU Discovery og muliggjør høyskalerbar kommersialisering av CERN-programvaren.

Potensialet i skalerbarheten er en viktig faktor bak tildelingen av stipendet i år, sier Dahl.

Tidligere har gründerne mottatt finansiell støtte fra Innovasjon Norge og CERN til utvikling av forretningsmodell, partnerbygging og pilotprosjekter.