Produsentene av vindkraft er villige til å binde seg på lavere priser enn produsentene av vannkraft

Publisert Sist oppdatert

Toini Løvseth er Nordic Energy Director i aluminiumsverket Alcoa. Hun forteller til enerWE at de kjøper så mye energi at de må gjøre sine avtaler direkte med kraftprodusenten.

- Vi har behov for mer kraft enn det Hafslund eller Fjordkraft er i stand til å tilby, forteller hun. 

Det er også viktig for Alcoa med forutsigbarhet på prisen.

- Ellers så ligger vi også som vanlige forbrukere i spotmarkedet, men her handler vi direkte på Nordpool. Vi trenger ikke noen mellomledd siden vi er så store. 

Toini Løvseth forteller til enerWE at de synes vindkraft er spesielt interessant.

- De som bygger ut vind trenger lange avtaler. Nedbetalte vannkraftverk tjener penger også på veldig lave kraftpriser, så kan de vente og håpe på at kraftprisene blir mye høyere. Vindkraftverkene er fortsatt ikke bygget, og har investorer som vil ha forutsigbarhet for avkastningen sin. Vindkraftverkene må ha langsiktige avtaler for å få investorer på plass. Derfor er de villige til å gi fra seg håpet om at de skal vinne i gullotto med kjempehøye kraftpriser. Der møtes vi.

Hun forteller at kraftintensiv industri kan inngå alt fra 7-årsavtaler til avtaler med varighet på opp mot 20 år.

- Vindkraft er ikke billigere å produsere enn vannkraft, men produsentene av vindkraft er villige til å binde seg til en pris der de tjener mindre penger enn det produsentene av vannkraft gjør.