"It was like trying to park a Cadilliac in a Volkswagen spot"

Publisert

Etter 25 år er Exxon Valdez-katastrofen over i USA. Se hva BBC skrev i 1989.

Etter over 25 år setter USA strek for det rettslige etterspillet etter en av de verste miljøkatastrofene i det 20. århundre, oljesølet fra Exxon Valdez, melder NTB.

Rundt 42 000 tonn olje rant ut da tankskipet grunnstøtte ved kysten av Alaska 24. mars 1989. Bilder av sjøfugler dekket i tykk olje synliggjorde alvoret for amerikanere og mange andre i verden. Det er anslått at en kvart million fugler, 2.800 otere, 300 seler og 22 spekkhoggere døde som direkte følge av ulykken. På sikt ble følgene enda verre enn fryktet, blant annet kollapset sildefisket i området i 1993.

Dyrebestand tilbake til normal

I tiårene som fulgte har det vært flere rettsrunder for å avgjøre hvor store erstatninger oljeselskapet Exxon måtte ut med, men nå er altså den prosessen slutt. Bestanden av otere og ender er tilbake på samme nivå som før ulykken, og forskere har konkludert med at «olje under overflaten ikke lenger utgjør en vesentlig biologisk faktor for disse artene».

 • Se også: Undeslår problemene med klimamodellene
 • Derfor velger det amerikanske justisdepartementet å sette sluttstrek for rettslige etterspillet. Oljeselskapet endte opp med å måtte betale flere hundre millioner dollar i skadeerstatning, og det ble brukt milliarder på å rydde opp sølet.

  BBCs opprinnelige pressemelding

  Ifølge den opprinnelige pressemeldingen, gjengitt hos BBC, var katastrofen et faktum få minutter etter forliset skjedde.

  Exxons shipping-president Frank Iarossi sa til pressen at rydde- og renseprosessen ikke gikk spesielt fort fremover: "Believe me, that is an understatement. We have a mess on our hands."

  • Se ABC News' video fra 1989
  • Oljetankeren, som var 301 meter lang og 51 meter bred, hadde store problemer med å navigere skipet etter å ha grunnstøtt. En talsperson fra miljøledelsen i Alaska på den tiden, beskrev navigeringen som "trying to park a Cadillac in a Volkswagen spot".

   Det var ikke bare miljøet som ble slaktet den dagen, men forretningsmenn var redd for at oljesølet skulle gå utover turismen i området, som var kjent for hvalsafari.

   Fakta om forliset fra NTB:

   • 24. mars 1989 gikk den amerikanske supertankeren Exxon Valdez på et rev utenfor Alaska. Inntil 42.000 tonn råolje rant ut.
   • Grunnstøtingen utløste den største miljøkatastrofen i USAs historie. Den gikk hardt ut over dyre-, fiske- og fuglebestanden i regionen.
   • Anslagsvis en kvart million sjøfugl døde som følge av forliset. Spekkhoggere og sild forsvant fra farvannene der skipet gikk på grunn.
   • Oljekonsernet Exxon sparket raskt skipperen på tankeren, som var full da grunnstøtingen skjedde. Han hadde overlatt kommandoen til en av sine underordnede.
   • Exxon Valdez ble reparert og fortsatte å seile, omdøpt til Sea River Mediterranean og senere til Mediterranean. I 2002 ble skipet tatt ut av tjeneste.
   • (Kilder: DPA, Sydney Morning Herald)