Avslutter i Alaska - farlige forhold og for lite funn

Publisert

Den kontroversielle leteboringen avsluttes til glede for miljøforkjempere.

Shell avslutter den kontroversielle leteboringen i Tsjuktsjerhavet nordvest for Alaska fordi funnene var for små til å fortsette, skriver NTB.

Det er funnet tegn på olje og gass i oljebrønnen Burger J, men ikke store nok til å kunne forsvare fortsatt leteboring, skriver Shell i en pressemelding. Oljebrønnen vil nå bli plombert og forlatt.

Dropper all fremtidig leteboring i Alaska

Shell skrinlegger samtidig alle andre planer om leteboring utenfor kysten av Alaska. Kostnadene ved leteboring i dette området er høye, og den føderale reguleringen av oljevirksomheten i Alaska er «utfordrende og uforutsigbar», ifølge Shell.

Utfallet er skuffende, vedgår direktør Marvin Odum i Shell Upstream America.

Shell ser fortsatt et viktig letepotensial i bassenget, og det er sannsynlig at dette området til slutt vil bli strategisk viktig for Alaska og USA, sier Odum.

Farlige forhold

Shell fikk så sent som i august det endelige klarsignalet til å gjenoppta boring etter olje og gass i Tsjuktsjerhavet nordvest for Alaska. Leteboringen i Burger J-brønnen startet få dager etter at det grønne lyset ble gitt.

Oljeselskapet avbrøt boringen i området i 2012 etter en rekke hendelser, blant annet måtte 18 arbeidere reddes etter at en stor rigg kom ut av kontroll. Miljøvernere har vært svært kritiske til leteboringen.