F.v. Eskil Lunde Jensen (Akershus Energi), Kristin Melsnes (Solgrid) og Oddmund Kroken (Østfold Energi). I bakgrunnen er Norges største solfangeranlegg knyttet til fjernvarmevirksomheten til Akershus Energi EnergiPark i Lillestrøm.
F.v. Eskil Lunde Jensen (Akershus Energi), Kristin Melsnes (Solgrid) og Oddmund Kroken (Østfold Energi). I bakgrunnen er Norges største solfangeranlegg knyttet til fjernvarmevirksomheten til Akershus Energi EnergiPark i Lillestrøm.

- Vi tror at solenergi også vil spille en rolle i Norden

Kraftselskaper vil være med på å bygge 300 MW industriell solkraft i Norge og Sverige.

Publisert Sist oppdatert

Østfold Energi og Akershus Energi forteller i en pressemelding at de går inn på eiersiden i Solgrid. Ambisjonen er å utvikle, eie og drifte bakkemonterte solkraftanlegg i industriell skala.

- Solenergi vokser svært raskt og kommer til å bli viktigste kilde for fremtidig strømproduksjon globalt. Vi tror at solenergi også vil spille en rolle i Norden og vi har derfor hatt dette på radaren en stund, sier Oddmund Kroken, administrerende direktør i Østfold Energi.

Sammen med Akershus Energi går kraftprodusenten inn som eiere i selskapet, som har som mål å bygge 300 MW solkraftproduksjon i Norge og Sverige innen 2025.

- Skal vi nå klimamålene må vi elektrifisere i stor skala og i vår del av landet vil vi kunne komme i en situasjon med kraftunderskudd. For å møte dette trenger vi mer lokal fornybar energiproduksjon, og vi mener solenergi er en del av løsningen, sier Eskil Lunde Jensen, konsernsjef i Akershus Energi.

Solkraftutbyggingen vil gjøres på kommersielle vilkår og det er et mål om å inngå langsiktige kraftsalgsavtaler med interessenter i markedet. Hver solpark vil settes opp som eget aksjeselskap, og det vil åpnes for andre investorer. Det er flere prosjekter under utvikling, både i Norge og Sverige.

Første prosjekt er Varberg solpark sør for Gøteborg. Solparken har en installert effekt på 4 MW, som tilsvarer strømforbruket til cirka 300 eneboliger. Anlegget vil være i drift i løpet av første halvår 2021.

- Vi har over tid jobbet med å utvikle sol i industriell skala i Norden, og gleder oss til å ta fatt på oppgaven med å realisere de første prosjektene våre sammen med Østfold Energi og Akershus Energi. Solkraft i industriell skala vil leveres på kraftnettet og bli en spiller i kraftsystemet framover. Teknologien og markedet er modent nok og sol kommer til å være den raskest voksende energikilden for kraftproduksjonen de neste tjue årene, sier Kristin Melsnes, daglig leder i Solgrid.

I Sør-Europa er solkraft allerede billigere enn kraft fra eksisterende kullkraftverk. Selv i Norge, med lave strømpriser og relativ lav solinnstråling, har solenergi blitt konkurransedyktig.

Powered by Labrador CMS