Kværner Stord
Kværner Stord

Kværner og Aker Solutions slås sammen

Skal slanke bemanningen i forkant av fusjonen.

Publisert Sist oppdatert

Kværner ASA og Aker Solutions ASA har blitt enige om å fusjonere.

Det forteller selskapene i en pressemelding. Kjetel Digre blir konsernsjef i det nye selskapet.

Ved å kombinere de to selskapene og deres ressurser, vil vi være i stand til å levere et mer komplett tilbud til energibransjen globalt

Leif-Arne Langøy

– Ved å kombinere de to selskapene og deres ressurser, vil vi være i stand til å levere et mer komplett tilbud til energibransjen globalt, sier styreleder Leif-Arne Langøy i Kværner.

Kværner og Aker Solutions leverer tjenester til kunder innen energiproduksjon, og da sørlig olje- og gasselskaper. De jobber også mye med fornybare energiløsninger

Det nye sammenslåtte selskapet vil bestå av ca 16.000 ansatte fra Aker Solutions og 2.800 fra Kværner. De vil begge kutte i bemanningen sin i forkant av fusjonen.

Det sammenslåtte selskapet vil være en dedikert gjennomføringspartner som leverer komplette prosjekter for nye energiproduksjonsanlegg

Kjetel Digre

- Det sammenslåtte selskapet vil være en dedikert gjennomføringspartner som leverer komplette prosjekter for nye energiproduksjonsanlegg, for eksempel produksjonsplattformer for olje og gass, havbunnsproduksjonssystemer eller installasjoner for offshore havvind, sier Kjetel Digre, påtroppende konsernsjef i Aker Solutions og foreslått konsernsjef i det nye sammenslåtte selskapet.

I 2019 hadde selskapene en samlet inntekt på 38 milliarder kroner med et resultat på 2,7 milliarder. Det nye selskapet vil ha virksomhet i rundt 25 land.

I en separat pressemelding fra nærings- og fiskeridepartementet skriver næringsminister Iselin Nybø at hun støtter fusjonensplanen.

Staten ønsker en best mulig industriell utvikling for Aker Solutions og Kværner

Iselin Nybø

- Jeg støtter sammenslåingen og mener den vil være med på å styrke selskapene. Staten ønsker en best mulig industriell utvikling for Aker Solutions og Kværner. En sammenslåing synes forretningsmessig fornuftig, og forventes å skape verdier for både staten som eier og de øvrige aksjonærene. Hovedkontoret til det nye, sammenslåtte selskapet vil være i Norge, sier Nybø.

I forkant av fusjonen er det lagt opp til at Aker Solutions skiller ut sin virksomhet knyttet til utbygging av havvindparker og karbonfangstteknologi, og at aksjonærene i Aker Solutions, inkludert i Aker Kværner Holding mottar aksjer i disse. Staten som eier i Aker Kværner Holding har ikke hatt innvendinger mot dette.

Det skal etter planen gjennomføres emisjoner i disse to nye selskapene for havvind og karbonfangst. Staten vil ha anledning til å delta i emisjonene, men legger ikke opp til det.

Powered by Labrador CMS