Lederskap med rom for utvikling

Publisert

To av tre tilbys styreverv etter å ha fullført NHOs karriereprogram for kvinner. Deltager Cristina Isla Peco deler sine tanker rundt Female Future og lederskap.

Til daglig leder Cristina Isla Peco store prosjekter med mange involverte i sin jobb som Senior Project Manager i Aker Solutions. For å utvikle seg som leder har hun det siste året deltatt på NHOs Female Future-program.

—I enkelte tilfeller kan jeg være "for mye". Jeg har lært meg å delegere mer, og ikke å måtte kontrollere hver minste lille ting, forteller Cristina om hva hun tar med seg videre fra Female Future.

Les også: Dobling av kvinnelige ledere i oljebransjen

Kvinneprogrammet som i 2015 ble kåret av den internasjonale arbeidsorganisasjonen til ett av de ti beste tiltakene i verden for å fremme kvinnelig ledelse og styreverv har siden oppstart i 2003 hatt over 1500 deltagere.

Kurset som består av 12 samlinger tar for seg alt fra selvutvikling til retorikk og styrekompetanse. I følge NHOs egne tall blir to av tre deltagere tilbudt styreverv i løpet av et halvt år etter endt program.

Cristina forteller at hun gjennom kurset har lært seg selv bedre å kjenne, og at hun har blitt tryggere på det hun gjør. Hun peker spesielt på læringsgruppen som et verdifullt sted å møte kvinner fra andre bransjer med ulike perspektiver og idéer.

— I læringsgruppen får man mulighet til å være kritisk og åpen med seg selv, og få tilbakemeldinger og nye perspektiver fra de andre deltakerne. Det er til stor hjelp å finne andre perspektiver på ting.

Lederen som støtteapparat

I tillegg til å ha jobbet som prosjektleder i Aker Solutions siden 2007 har Cristina arbeidserfaring fra Spania og Tyskland. På generelt grunnlag synes hun det er lettere å jobbe i Norge, og hun ser også store forskjeller mellom ledere i Norge og sørover i Europa.

— Selv om jeg alltid har vært heldig med jobbene mine, synes jeg det er lettere å jobbe i Norge. Det er generelt et veldig godt arbeidsmiljø, og man trenger ikke være redd for å gjøre feil. Mens sjefer nedover i Europa må ha høy status er norske ledere tilstede som et støtteapparat, sier Cristina.

Les også: Petro Ladies Club er ingen "sympatiklubb"

For å kunne gi medarbeiderne mer rom og delegere ansvar, har Cristina funnet ut at god planlegging er nøkkelen. Og hun forklarer at de derfor sparker i gang ethvert prosjekt med å lage en overordnet plan som alle medarbeiderne deretter sørger for å følge. Så langt synes hun denne taktikken har fungert godt.

Cristina mener en god leder hjelper til når det trengs, og gir de ansatte rom til å utvikle seg. Denne definisjonen prøver hun også å leve opp til i det daglige.

— Jeg vil være der for å motivere og hjelpe til når kollegaene mine trenger meg, avslutter hun.