Dejlig å være dansk i Norge

Publisert

Droppet hjemlandet for offshore-livet.

Michael Byø er dansk, men bor nå på Stord og jobber offshore på Dolwin Beta. Plattforman er eid av Tennet, og her har Byø stilling som supervisor.

Jeg ble lei av den tradisjonelle 7-15-jobben, og begynte som reisemontør på Stord da Aker Solutions bygget H6-riggene. Samtidig traff jeg en norsk jente som jeg ble sammen med, og da ble jeg like godt værende.

Byø er utdannet elektriker, og har jobbet for selskapet Los Elektro i 3 år. Han husker fortsatt jomfruturen til Nordsjøen som om det var i går.

Det var min første helikoptertur, og jeg reiste ut uten noen ide om hva som ventet meg. Jeg ble svært positivt overrasket over den uformelle tonen mellom arbeidere og ledere. Husker det var spesielt betryggende at plattformsjefen tok seg tid til å snakke med oss og få et innblikk i hvert enkelt sin erfaring.

Han påpeker at arbeidsmiljøet er ubeklagelig når man jobber i rotasjon.

Arbeidsmiljøet er kjempebra. Man blir kjent med kollegaene sine på en helt annen måte når man tilbringer 12 timer sammen hver dag, og spiser alle måltider sammen. Stemningen siste dag på jobb er også helt unik, forestill deg at du drar på "ferie" med alle kollegaene dine samme dag.

Hva tenker du om jobbkuttene i oljebransjen i det siste?

Det er selvsagt en bekymring, men jeg velger å se lyst på fremtiden nå som Kværner og Aibel har fått store kontrakter på Johan Sverdrup. Håper norske bedrifter klarer å tilpasse seg langsiktig konkurranse fra utlandet, så denne tendensen fortsetter. Det er tross alt ingen tvil om at kvaliteten på norske rigger og plattformer er mye bedre enn de som kommer fra utlandet.

Utenom arbeid forteller Byø at han føler seg heldig som har mulighet til å gjøre akkurat hva han vil når han har fri.

Fritiden er jo klart det jeg verdsetter høyst av alt. Når jeg har sjansen bruker jeg tiden i sjøen hvor jeg dyrker min store lidenskap fridykking og undervannsjakt. Jeg setter også pris på mulighetene til å reise rundt med familien selv om det ikke er helg eller tradisjonell ferietid.

Hva er det morsomste du har benyttet tiden til når du har hatt en måned fri?

Det må være undervannsjakt-basert ferie til Nordnorge sammen med familien.

Fortell om en ting du har på to do-listen for 2015?

Jeg skal først og fremst reise til Syden med familien. Deretter håper jeg å bli ferdig med byggenivå 3 av 129 i huset vårt.

Powered by Labrador CMS