- Det er krise i global næring, og det synes i Norge også

Publisert

30.000 oljejobber forsvunnet.

Norge har nå passert 30.000 kunngjorte jobbkutt i olje- og gassbransjen, ifølge en oversikt fra DNB Markets. Trolig vil flere jobber forsvinne.

- Stillingskuttene vil fortsette

Mellom 29.700 og 31.300 stillinger er meldt kuttet siden det kraftige fallet i oljeprisen gjorde det nødvendig å kutte kostnader.

– Så lenge oljeprisen ligger på så lavt nivå som nå, blir det bare verre, så jeg tror nok det ville fortsette med mindre vi får oljeprisen opp. Den må i så fall opp i det dobbelte av i dag, nesten umiddelbart, noe det er lite sannsynlig at vil skje. Vi kan nok være sikre på at stillingskuttene vil fortsette i 2016 så lenge vi ikke får aktiviteten opp igjen, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til NTB.

Oversikten inkluderer både faste stillinger og innleid arbeidskraft i jobber i og relatert til norsk petroleumsindustri.

Hele land sliter

Statoil har måttet fjerne flest stillinger, med 2400 – 2800 fast ansatte og 2000 innleide – mens Aker Solutions følger etter, med om lag 2500 fast ansatte og 400 innleide.

– Det er krise i en global næring, og det synes i Norge også. Det blir bare verre og verre. Det ser vi når det ikke bare er selskaper, men hele land som sliter. Aserbajdsjan har søkt om kriselån hos Det internasjonale valutafondet. Angola og Nigeria har bedt om lån fra Verdensbanken, sier Kjus.

Powered by Labrador CMS