Aker Solutions klare for Iran

Published

Avventer dagens atomforhandlinger.

Oljeserviceselskapet Aker Solutions åpner for å gjenoppta virksomheten i Iran hvis partene om landets atomprogram blir enige om en avtale og sanksjonene mot Iran fjernes.

Atomavtale kan endre markedet

Vi har hatt leveranser i Iran før innføringen av sanksjoner, og vil være interessert i å se på nye muligheter i landet ved en opphevelse av sanksjonene, sier kommunikasjonssjef Bunny Nooryani i Aker Solutions til Dagens Næringsliv.

En opphevelse av sanksjonene vil skje dersom atomforhandlingene mellom USA og Iran går som forventet, og landene blir enige om en avtale i dag. Hun begrunner selskapets interesse i Iran med at landet har store olje- og gassforekomster. Selskapene i Aker-systemet har tidligere hatt flere oppdrag tilknyttet Iran, som har verdens fjerde største oljereserver og verdens største gassreserver.

Konkurrenter står i kø

Det Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker Solutions er ikke det eneste selskapet som ønsker å innta markedet i Iran. Også Total, Shell og Eni står klare til å gjøre det samme. Statoil var til stede i Iran fram til 2013. Konsernets offisielle holdning til å gjenoppta virksomheten i landet er lunken, men ifølge Norges ambassadør til Iran, Aud Lise Norheim, er interessen generelt økende fra norske bedrifter som ønsker råd for å investere i landet.

Vi opplever økt interesse fra norsk næringsliv nå. Det er spesielt bedrifter i petroleumssektoren og fiskeoppdrett som ser til Iran, sier hun.