Akers verdier mer enn halvert på tre måneder

– Aker er eksponert mot industrier som er spesielt hardt rammet, men vi har klart oss gjennom vanskelig tider tidligere.

Publisert Sist oppdatert

Koronakrisen og oljepriskollapsen førte til et voldsomt fall i verdiene til Aker i første kvartal. Over halvparten av den verdijusterte egenkapitalen gikk tapt.

Aker er eksponert mot industrier som er spesielt hardt rammet, men vi har klart oss gjennom vanskelig tider tidligere

Øyvind Eriksen

– Aker er eksponert mot industrier som er spesielt hardt rammet, men vi har klart oss gjennom vanskelig tider tidligere, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen i forbindelse med fremleggelsen av kvartalsresultatet til Aker ASA.

Konsernet har eierandeler i blant annet oljeselskapet Aker BP, offshoreleverandøren Kværner og Aker Solutions. Alle disse har falt markant under det kraftige oljeprisfallet i første kvartal.

Den verdijusterte egenkapitalen er redusert med 52 prosent – fra 50 milliarder kroner i fjerde kvartal til 24,1 milliarder kroner når årets tre første måneder er passert. Så langt i andre kvartal har verdiene hentet seg noe inn og vokst med rundt 24 prosent, opplyser konsernet, hvor Kjell Inge Røkke er hovedeier.

Aker forbereder seg på at krisen kommer til å få langvarige negative effekter, og poengterer i kvartalsmeldingen at det er umulig å si nå hvilken endelig innvirkning koronakrisen vil ha på markedet. Oljeservice-sektoren er eksempelvis litt truffet spesielt hardt, blir det påpekt.

– En mikroskopisk fiende har hatt betydelig uheldige effekter på global økonomi, og spesielt oljemarkedet, ulikt noe vi husker, sier Eriksen, som påpeker viktigheten av ikke bare å kunne stå stormen av, men også å ha "en sterk balanse og likviditetsposisjon" for å kunne "jakte muligheter og gjenvinne aksjonærverdier".

Aker har derfor økt sin likviditetsreserve til 7,2 milliarder kroner.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS