Valborg Lundegaard er toppsjef i Aker-selskapet Aker Carbon Capture.
Valborg Lundegaard er toppsjef i Aker-selskapet Aker Carbon Capture.

- Jeg er ingen tilhenger av å stenge ned aktiviteten på sokkelen over natten

Møt karbonfangst-toppen Valborg Lundegaard i Energipraten.

Publisert

Navn: Valborg Lundegaard

Stilling: Administrerende direktør

Arbeidsgiver: Aker Carbon Capture

- På tampen av året ble jo CCS-satsingen «Langskip» sikret i budsjettforliket. Ble dere lettet på vegne av karbonfangst-industrien?
- Først og fremst ble vi veldig glade for at Langskip nå er endelig bekreftet, og vi gleder oss til å ta fatt på prosjektet i Brevik sammen med Norcem. Etablering av en full verdikjede for karbonfangst, transport og lagring er nøkkelen til å låse opp markedet for karbonfangst og sikre en storskalaeffekt av karbonfangst og lagring i et klimaperspektiv.

Etablering av en full verdikjede for karbonfangst, transport og lagring er nøkkelen til å låse opp markedet for karbonfangst.

- Hvordan har koronakrisen påvirket deg og din arbeidsplass?
- Pandemien satt sitt tydelige preg også på vår hverdag. Vi har i lange perioder jobbet hjemmefra, og det har selvsagt vært krevende når vi skal bygge opp et helt nytt selskap.

- Får energibransjen den oppmerksomheten den fortjener?
- Ja, det synes jeg egentlig. Energispørsmål er høyt oppe på agendaen, både når det gjelder transformasjon, kostnader og viktighet. Nyansene forsvinner noen ganger i de store overskriftene, og der har alle en jobb å gjøre. Da er det bra med bransjenettsteder som enerWE som forsøker å få frem flere sider.

- Hvordan tror du verden får dekket sine energibehov i fremtiden?
- Med en stadig større andel fra fornybare kilder som vind og sol, samtidig som det vil være behov for olje og gass i lang tid fremover, men da med et økt fokus på redusert CO2 utslipp. I tillegg byr hydrogen på mange spennende muligheter for lagring av energi, og karbonfangst spiller her en viktig rolle, da vi kan fjerne utslippene fra naturgassbasert hydrogen, såkalt blå hydrogen.

Hele verden står foran en storstilt elektrifisering av samfunnet, og i transportindustrien har Norge vist vei med elbilsatsingen.

- Hva tenker du om elektrifiseringen av Norge?
- Hele verden står foran en storstilt elektrifisering av samfunnet, og i transportindustrien har Norge vist vei med elbilsatsingen. Den viser at det er mulig å få til resultater, om man satser på infrastruktur og med effektive virkemidler.

- Hvor opptatt er du av å spare strøm?
- Jeg forsøker å ha et bevisst forhold til forbruk, men energieffektivisering og andre løsninger som kutter utslipp i industrien er enda viktigere for å møte klimautfordringene

- Hvor står du når det gjelder vindkraft?
- Jeg har stor tro på vårt søsterselskap Aker Offshore Wind og deres planer for å realisere havvind i Norge og rundt om i verden.

- Skal du ha solpanel på taket ditt?
- Jeg har ikke det enda, men vil ikke se bort fra at det er aktuelt i fremtidig, kanskje først på hytta som ligger på en øy i havgapet.

- Hva gjør du for å bidra til at Norge skal nå klimamålene?
- Først og fremst leder jeg Aker Carbon Capture, som har løsningene klare for å redusere millioner av tonn CO2-utslipp fra industrien. Ellers sorterer jeg søppel og har akkurat byttet ut min andre Think elbil med en mer moderne versjon. Den første Thinken kjøpte jeg brukt i 2008.

- Hva tror du oljeprisen vil ligge på i 2020, 2030 og 2050?
- Vet ikke.

Olje og gass kommer til å spille en viktig rolle i mange år fremover, og produksjonen norsk sokkel har blant de laveste utslippene i verden.

- Bør vi lete etter mer olje og gass?
- Olje og gass kommer til å spille en viktig rolle i mange år fremover, og produksjonen norsk sokkel har blant de laveste utslippene i verden, så jeg er ingen tilhenger av å stenge ned aktiviteten på sokkelen over natten.

- Har du flyskam?
- Ikke skam, men pandemien har vist oss at vi får gjort veldig mye via digital kommunikasjon, så jeg tror vi kan redusere antallet reiser også i fremtiden. Samtidig har vi også erfart at fysiske møter har verdi, så helt slutt på reisingen blir det nok ikke.

- Hva vil du anbefale andre å lese, se på eller høre på for å lære mer om klima og energi?
- Det finnes en rekke bransjeblader der ute, og dere i enerWE er én av dem. I tillegg anbefaler å følge diskusjonen i akademia og forskningen, for eksempel fra sterke fagmiljøer ved NTNU og SINTEF.

Her kan du lese andre artikler i Energipraten.

Powered by Labrador CMS