Jackup-en til Valhall Flanke Vest ble montert i mai mens enerWE var ute på Valhall-plattformen.
Jackup-en til Valhall Flanke Vest ble montert i mai mens enerWE var ute på Valhall-plattformen.

Valhall Flanke Vest er i produksjon

- Feltet er planlagt å bidra med nærmere 80 millioner fat oljeekvivalenter til Valhalls produksjon.

Publisert

Aker BP forteller i en pressemelding at de og partneren Pandion Energy på mandag denne uken begynte å produsere olje fra Valhall Flanke Vest i Nordsjøen.

Gjennom utbyggingen av feltet har alliansen for brønnhodeplattformer mellom Aker BP, Kvaerner, Aker Solutions og ABB satt en ny standard for leveranse av flanke-utbygginger på norsk sokkel.

− Alliansen har jobbet som ett sterkt team. Ikke bare har de levert på ambisjonen om å lage det sikreste prosjektet noensinne, men alliansen leverer også før tid og innenfor budsjett, sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i Aker BP.

Plan for utbygging og drift ble levert i desember 2017. Første stål ble kuttet ved Kvaerners verft i Verdal i april 2018. Litt over et år senere var både understell og plattformdekk installert på feltet uten noe ekstra utestående arbeid.

Valhall Flanke Vest er en brønnhodeplattform som normalt vil være ubemannet. Den får strøm fra land via Valhall feltsenter. Det er i tråd med Aker BPs strategi om å minimere fotavtrykk fra våre operasjoner.

Plattformen er levert med verdens første elektrisk drevne livbåt. Livbåten er overvåket fra Valhall feltsenter. Både kran og sjøvannspumpe er elektrisk og får strøm fra feltsenteret. Alt dette bidrar til redusert vedlikehold.

− Valhall Flanke Vest er et referanseprosjekt for god prosjektgjennomføring. Reorganisering av verdikjeden gjennom strategiske partnerskap og allianser er en viktig del av Aker BPs strategi. Fire allianser har bidratt inn i prosjektet, og gjennom Valhall Flanke Vest ser vi at denne strategien skaper enorm verdi for selskapet, sier Hersvik.

I tillegg til alliansen for brønnhodeplattformer er følgende allianser involvert:

  • Subsea-alliansen mellom Aker BP, Subsea 7 og Aker Solutions
  • Modifikasjonsalliansen mellom Aker BP og Aker Solutions
  • Alliansen for oppjekkbare rigger mellom Aker BP, Maersk Drilling og Halliburton

Et betydelig arbeidsomfang med modifikasjoner er utført på Valhall feltsenter. Subsea-alliansen har stått for arbeidet med å knytte Valhall Flanke Vest til feltsenteret gjennom rørledninger, strømkabel og kontrollkabler. Riggen Maersk Invincible kom til feltet i juli, og boring og komplettering av de to første brønnene er levert rekordraskt. Teknologien «single trip multifrac» er tatt i bruk for bedre og raskere stimulering av brønner.

− Sammen med våre alliansepartnere demonstrerer vi redusert antall ingeniørtimer, reduserte kostnader og redusert byggetid sammenlignet med tilsvarende prosjekter. Og viktigst av alt, arbeidet er levert uten noen alvorlige skader på mennesker og miljø, sier direktør for prosjekter Knut Sandvik i Aker BP.

− Vi ser også at vi kan hente enda mer forbedring, effektivitet og verdiskapning gjennom alliansemodellen i framtidige prosjekt. Det er veldig motiverende, legger Sandvik til.

Giganten Valhall har produsert over en milliard fat oljeekvivalenter siden åpning av feltet i 1982. Ambisjonen er å produsere nye en milliard fat i løpet av de neste 40 årene.

− Valhall Flanke Vest er et viktig bidrag til at vi skal nå ambisjonen vår for Valhall. Feltet er planlagt å bidra med nærmere 80 millioner fat oljeekvivalenter til Valhalls produksjon, sier direktør for drift og feltutvikling Kjetel Digre i Aker BP.

Partnerskapet har investert 5,5 milliarder kroner i Valhall Flanke Vest. Balanseprisen for utbyggingen er på 28,5 dollar per fat. Rundt 1500 mennesker har vært involvert i prosjektet. Ni brønner er planlagt boret, men muligheten for enda flere blir vurdert.

Med Valhall Flanke Vest i produksjon er vi et viktig steg videre på veien mot å nå ambisjonen om nye en milliard fat fra Valhall

Kjetel Digre

– Aker BP ser et enormt potensial i Valhall-området. Vi er i gang med å fjerne gamle plattformer fra feltsenteret, vi investerer i nye brønner, plugger gamle brønner og er søkende etter nye forretningsmuligheter i området. Med Valhall Flanke Vest i produksjon er vi et viktig steg videre på veien mot å nå ambisjonen om nye en milliard fat fra Valhall. Gratulerer til alle involverte for et fantastisk prosjekt, avslutter Digre.

Powered by Labrador CMS