Jan Christian Ellefsen i Pandion Energy og Karl Johnny Hersvik i Aker BP overleverte PUD for Hod-feltet til olje- og energiminister Tina Bru.
Jan Christian Ellefsen i Pandion Energy og Karl Johnny Hersvik i Aker BP overleverte PUD for Hod-feltet til olje- og energiminister Tina Bru.

- I alle andre næringer ville Hod vært et gigantprosjekt

Aker BP og Pandion Energy skal bruke 5,7 milliarder, og det vil skape 5000 årsverk i utbyggingsfasen.

Publisert

Onsdag denne uken overleverte Aker BP og deres partner Pandion Energy plan for utvikling og drift av Hod-feltet til olje- og energiminister Tina Bru. Der stjal robothunden Spot showet da den kom gående inn i styrerommet hos Aker BP med PUD-dokumentet på ryggen.

Når det gjelder selve planen inneholder også den flere viktige og spennende momenter for oljeaktiviteten helt sør i Nordsjøen.

- Dette er utrolig gøy. Det å få lov til å sanksjonere nye prosjekter er noe av det morsomste vi gjør, sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i Aker BP.

Han legger til at det å overlevere PUD-dokumentet for Hod-feltet skjer etter det han beskriver som en helt spesiell tid for ham selv, Aker BP og resten av oljebransjen.

- De siste månedene er de mest ekstraordinære i min karriere, sier Hersvik.

Han forteller at Hod-prosjektet egentlig skulle besluttes tidligere i år.

Det lå klar til sanksjonering og så kom COVID

Karl Johnny Hersvik

- Det lå klar til sanksjonering og så kom COVID. Vi måtte rett og slett trekke det fra styremøtet, sier Hersvik.

Koronautbruddet og den samtidige priskrigen mellom OPEC og Russland skapte store utfordringer, og regnestykkene gikk rett og slett ikke opp. Det ble først mulig å gjennomføre dette prosjektet etter at krisepakken kom på plass.

Nå som det er klart, blir det snakk om en investering på omtrent 5,7 milliarder kroner. Under utbyggingsfasen forventes det at prosjektet vil utløse 5000 årsverk i Norge.

For denne summen og disse årsverkene forventer Aker BP at de vil klare å hente ut omtrent 40 millioner fat olje.

– Gjennom prosjekter som Hod skaper vi betydelige verdier både for samfunnet og våre eiere, og vi bidrar til å opprettholde en verdensledende leverandørindustri i Norge, sier Hersvik.

Han får støtte fra olje- og energiminister Tina Bru.

I alle andre næringer ville Hod vært et gigantprosjekt

Tina Bru

- Mange i oljebransjen vil si at Hod er et lite prosjekt, men da har man blitt litt fartsblind. I alle andre næringer ville Hod vært et gigantprosjekt, sier Bru.

Hod-feltet er i dag tilknyttet Valhall, og det har produsert tidligere. Det første funnet ble gjort helt tilbake i 1974, og det ble produsert olje der fra 1990. Innretningen på Hod har imidlertid ikke produsert siden 2013, og det som nå hentes opp håndteres via Valhall.

Tidligere investeringer er oppgitt til 2,5 milliarder kroner, og det er dermed snakk om en betydelig ny reinvestering nå som feltet skal åpnes opp igjen. Det skjer gjennom en ubemannet plattform som skal fjernstyres fra Valhall, og konseptet er en kopi-løsning.

– Konsept, gjennomføringsmodell og organisasjon for prosjektet er kopiert fra Valhall Flanke Vest, som ble satt i produksjon i desember 2019. I det prosjektet satte Aker BP og alliansepartnerne en ny standard for flankeutbygginger på norsk sokkel. Vi ser muligheter for ytterligere effektivitet og forbedringer i dette prosjektet, sier direktør for prosjekter i Aker BP, Knut Sandvik.

Hersvik beskriver denne tilnærmingen som et stort steg i å gå fra skreddersøm til en mer industrialisert serieproduksjon.

Elektrifisering spiller også en nøkkelrolle i Hod-prosjektet.

– I 2019 hadde Aker BP CO2-utslipp på 7 kg per fat oljeekvivalenter. Dette er mindre enn halvparten av industrigjennomsnittet globalt, og under snittet på norsk sokkel. I år er målet vårt å ytterligere redusere utslipp til 5 kg CO2 per produsert fat. Prosjekter som Hod – med null CO2 -utslipp fra normal drift – er derfor veldig viktig for oss, sier Hersvik.

Han legger til at Valhall allerede er elektrifisert, og at dette sånn sett er en forlengelse av eksisterende løsning.

Valhall er den plattformen i Norge som har lengst skjøteledning

Karl Johnny Hersvik

- Valhall er den plattformen i Norge som har lengst skjøteledning, sier Hersvik.

Powered by Labrador CMS