- Hod-prosjektet var lagt på is, men ble besluttet kort tid etter at nye skatteregler var på plass

Olje- og energidepartementet har godkjent utbyggingen av oljefeltet Hod i dag.

Publisert Sist oppdatert

Olje- og energidepartementet godkjente i dag en ny utbygging av oljefeltet Hod. Det ligger helt sør i Nordsjøen.

- I en utfordrende tid der koronapandemien preger energimarkeder og leverandørkjeder, er gjennomføring av nye prosjekter svært viktig for alle ledd i oljenæringen. Dette var også formålet med skatteendringene tidligere i år. Hod-prosjektet var lagt på is, men ble besluttet kort tid etter at nye skatteregler var på plass. Det er veldig gledelig å se, sier olje- og energiminister Tina Bru.

Hod-feltet ble påvist i 1974 og var i produksjon fra 1990 til 2013, da den opprinnelige innretningen stengte ned. Nyutbyggingen av feltet består av en normalt ubemannet brønnhodeplattform med 12 brønnslisser. Produksjonsstart ventes i første kvartal 2022, og antatt produksjonsperiode er til 2049.

PUD (plan for utvikling og drift) for Hod-feltet ble overlevert til olje- og energiminister Tina Bru 24. juni i år. Det skjedde i Aker BP's lokaler på Fornebu, og det var robothunden «Spot» som fikk æren av å overlevere den utskrevne utgaven av dokumentet.

Robothunden Spot
Robothunden Spot

Spot fikk også en rolle i dagens overlevering av godkjenningen, og i anledningen var robothunden iført rød nisselue. Spot har forøvrig vært ute på sitt første oppdrag ute på plattform, og det skal ha fungert godt.

For olje- og energiministeren var det viktig å påpeke at det ikke bare er pengene som kommer direkte fra utvinningen som er viktig for Norge. Dette prosjektet har også store ringvirkninger for leverandørindustrien.

- Prosjektet gir arbeidsplasser og positive ringvirkninger for norsk leverandørindustri. Leverandørbedrifter i 23 norske kommuner i ni ulike fylker, har fått tildelt Hod-kontrakter. Arbeid vil utføres blant annet på verft i Verdal og Sandnessjøen, sier Bru.

Utvinnbare reserver er anslått til om lag 40 millioner fat oljeekvivalenter. De totale investeringene i utbyggingen er anslått til 5,7 milliarder kroner. Foreløpig er 75 prosent av kontraktsverdiene tildelt norske bedrifter.

Aker BP eier 90 prosent av Hod-lisensen, mens Pandion Energy eier de siste 10 prosentene.

Powered by Labrador CMS