Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Aker BP betalte 130 prosent i skatt

Betalte nesten 1,7 milliarder kroner i skatt tross økte kostnader og lavere oljepris.

Publisert Sist oppdatert

Olje- og gasselskapene har eventyrlige fortjenester i det som er verdens mest lønnsomme bransje. Til gjengjeld betaler de mye skatt, og oljeselskapene på norsk sokkel betaler tilsammen 78 prosent av overskuddet i skatt.

Nå forteller Aker BP i en pressemelding at de i sitt tredje kvartal fikk et resultat før skatt på 143 millioner dollar, men at de hadde en skattekostnad på 186 millioner dollar. Med dagens dollarkurs tilsvarer det nesten 1,7 milliarder norske kroner i skatt av et overskudd på 1,3 milliarder kroner. Det betyr at de hadde en effektiv skattesats på hele 130 prosent.

Aker BP forklarer at den høye effektive skattesatsen skyldes nedskrivninger av teknisk goodwill som ikke gir skattefradrag. Samtidig får de en økning i utsatt skatt som følge av store svingninger i valutakursene.

Resultatet ble et kvartal med et rapportert underskudd på 43 millioner dollar, eller nesten 400 millioner kroner.

På tross av skattekostnaden som førte til negativt resultat, henger ikke Aker BP med hodet. De skriver at selskapets feltutbygginger er i rute, og at de forventer betydelig produksjonsvekst i månedene fremover.

Totalt hadde Aker BP driftsinntekter på 723 millioner dollar, og det tilsvarer 6,6 milliarder kroner, i kvartalet.

Selskapet produserte 146.100 fat oljeekvivalenter per dag, og de fikk en gjennomsnittlig oljepris på 62 dollar fatet og en gjennomsnittlig gasspris på 0,16 dollar (1,46 kroner) per kubikkmeter med gass.

Powered by Labrador CMS