Arbeidsukeelev Ferdinand spør oljebransjens svar på Teslas Elon Musk om hva som gjør olje- og gassindustrien spennende

Publisert

Ferdinand er 15 år og går på Majorstuen Skole. Han har arbeidsuke i enerWE.

I dag traff han blant annet Karl Johnny Hersvik, Administrerende direktør i Aker BP.

- Hvordan kan du være sikker på at det vil lønne seg å hente opp olje og gass også i fremtiden?

- Sikker kan man aldri være, sier Karl Johnny Hersvik til enerWE. Men slik energibildet ser ut nå så kommer det til å være behov for olje og gass selv om elektrisitet og andre fornybare energikilder vokser. Vi er komfortable at det på lang sikt vil være profitabelt å hente opp olje og gass.

- Du har tidligere sagt at Aker BP er et rent olje- og gasselskap. Nylig fortalte du at dere vurderer offshore vind. Hva har endret seg?

- Ingenting har endret seg. Når vi inviterer industrien til å komme med forslag til offshore vind så er det fordi vi ser at kostnaden på offshore vind har kommet ned og er konkurransedyktig med elektrisitetsproduksjon på andre metoder på norsk kontinentalsokkel. Da vil vi være med på å bidra til verdiskapning i norsk offshoreindustri og den transisjonen som er fra en konvensjonell hydrokarbonøkonomi til ny økonomi. 

Karl Johnny Hersvik understreker at Aker BP ikke skal bygge ut vind, men at de skal tilrettelegge for at andre firmaer skal få lov til å gjøre det.

- Du jobber med olje- og gass. Er du bekymret for klimaendringene?

- I Aker BP erkjenner vi at vi lever i en verden der klima endrer seg raskere enn det har gjort noen gang, og vi tror på at dette har med de menneskeskapte klimaendringene å gjøre. Derfor jobber Aker BP veldig dedikert for å redusere utslippene og øke energieffektiviteten. 

Han forteller at han også som privatperson også er bekymret for miljøet som alle andre, og ikke minst for hva slags klode vi overlater til våre barn.

- Du har blitt sammenliknet med Elon Musk. De jeg går på skole med på Majorstuen skole har hørt om Tesla og Space X, men vi har ikke hørt om Aker BP og deg. Hva skal du gjøre for  appellere til oss unge?

Karl Johnny Hersvik trekker på smilebåndet før han svarer.

- Det betyr at sammenlikningen er en ganske grov forenkling av realiteten, svarer han mens han ler. 

Så fortsetter han.

- Vi håper at også de unge vil se at olje- og gass faktisk er veldig spennende. Vi driver et knallhardt digitaliseringsarbeid. Vi er langt fremme i anvendelsen av nye løsninger. Olje og gass har hatt et renomé om at det er skittent og lowtech. Nå kommer dette til å endre seg. 

Aker BP skal bruke en halv milliard kroner de neste tre årene på digitalisering.

- Hvorfor bruker Aker BP så mye ressurser på digitalisering?

- Som resten av samfunnet, så er vi sikre på at digitalisering kommer til å endre måten vi jobber på, måten vi samhandler på og måten vi genererer verdier på. De siste 25-30 årene har vi sett en eksplosjon i digitale teknologier. Olje- og gassbransjen har hengt etter noen år. Det er ingen grunn til at olje- og gass ikke skal være med på dette. 

- Jeg har sett litt videoer på Youtube og Facebook om digitalisering. Dere prater ofte om en digital tvilling. Hva er det?

- Det er en digital representasjon av den fysiske verden. Her finner du 3D-modeller, tegninger, posisjonsdata og mye mer slik at du til en hver tid kan jobbe virtuelt og være sikker på at den fysiske representasjonen er en-til-en med den digitale representasjonen. Slik som Google Maps. 

- Ingen av mine venner drømmer om å jobbe i olje- og gassindustrien. Hvorfor bør vi etterhvert vurdere studier som gir oss muligheter i din bransje?

- En jobb i olje- og gassbransjen gir deg adgang til noen av de mest komplekse problemstillingene som finnes å løse. Tanken min er veldig enkel. Man må gjøre det man brenner for, og så håper jeg at det å skape nok energi og nok motivasjon rundt olje- og gassbransjen kan være et godt sted å starte for unge mennesker. Her blir du virkelig utfordret og satt på prøve.

- Hva er det beste med din arbeidsdag?

- Det beste er at jeg får lov til å snakke med mange mennesker og samhandle med et helt team. I Aker BP er vi nesten 1400 mennesker. Jeg får lov til å være leder for en gruppe mennesker som er utrolig motiverte. Det gir meg mye energi hver eneste dag. 

Se videointervju øverst i saken.

Reporter/redigering: Ferdinand Sollid-Hansen, Majorstuen Ungdomsskole.

Powered by Labrador CMS