Spot er en robot fra Boston Dynamics som Aker BP tester ut for bruk ute på offshoreplattformene.
Spot er en robot fra Boston Dynamics som Aker BP tester ut for bruk ute på offshoreplattformene.

Her leverer robothunden Spot PUD for Hod-feltet til Tina Bru

- Vi var klart til å sende robotene ut på havet rett før covid kom, sier Aker BP-sjefen.

Publisert

I dag overleverte Aker BP og deres lisenspartner Pandion Energy sin plan for utvikling og drift av Hod-feltet like i nærheten av Valhall.

Slike overleveringer er litt høytidelige, og de gjennomføres som regel hos olje- og energidepartementet. Denne gangen ble imidlertid overrekkelsen holdt på kontoret til Aker BP på Fornebu utenfor Oslo.

Der benyttet administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i Aker BP anledningen for å vise frem noe av det de gjør på digitaliseringsfronten. Mens han introduserte planen for Hod-feltet hørte vi skritt i gangene og noen mekaniske lyder, og der kom robothunden Spot gående med PUD-dokumentet festet på ryggen.

Spot er en superavansert robothund fra Boston Dynamics som har blitt verdenskjent gjennom mange populære YouTube-videoer der robothundens egenskaper vises frem. En av de som har sett de videoene, var olje- og energiminister Tina Bru.

Jeg har sett video av de robotene på YouTube, og da tenkte jeg at det er noe av det mest skremmende jeg har sett

- Jeg har sett video av de robotene på YouTube, og da tenkte jeg at det er noe av det mest skremmende jeg har sett, sier Bru.

Tina Bru fikk PUD-dokumentet for Hod-feltet overlevert av robothunden Spot.
Tina Bru fikk PUD-dokumentet for Hod-feltet overlevert av robothunden Spot.

Ansiktsuttrykket viste imidlertid større tegn på nysgjerrighet og latter enn frykt da robothunden kom gående, overleverte PUD-dokumentet, og bukket høflig før den gikk ut av rommet igjen.

Da enerWE fikk en prat med Hersvik etter seansen brukte vi anledningen til å spørre mer om Spot og hvor langt Aker BP egentlig har kommet med bruken av slike robothunder.

Vi var klare til å sende robotene ut på havet rett før covid kom

Karl Johnny Hersvik

- Vi var klare til å sende robotene ut på havet rett før covid kom, sier Hersvik.

Han presiserer imidlertid at det var for å teste videre bruk av robotene. De er ikke klare til å settes i full drift ennå, men det står ikke på selve roboten.

- Roboten er robust nok, sier Hersvik.

Han forklarer at de største utfordringene går på å få sendt dataene fra robotene tilbake på land på en fornuftig måte. Her trenger de løsninger ute på plattformene som spiller på lag med løsningene Aker BP har på land og i dataskyen. Alt dette må fungere sømløst for at det skal bli effektivt.

Oljeplattformene er omfattende installasjoner med mange kriker og kroker, samt broer, trapper og steder hvor det kan være litt krevende å gå på. Hersvik forteller imidlertid at det ikke er noe problem.

- Vi har testet. Det går fint, sier Hersvik.

På spørsmål om de har støtt på noen begrensninger eller utfordringer, forteller han at rekkevidden dens har satt noen begrensninger.

- Den er litt lav. Den kommer til steder, men det som er høyt under taket er litt vanskelig for den, sier Hersvik.

Spot oppførte seg som en veloppdragen hund etter at PUD-dokumentet var overlevert.
Spot oppførte seg som en veloppdragen hund etter at PUD-dokumentet var overlevert.
Powered by Labrador CMS