Robothunden «Spot» har hatt arbeidsuke ute på norsk sokkel

- Spots offshorebesøk på Skarv FPSO er et lite skritt i å nå Aker BPs visjon om å digitalisere all vår virksomhet fra vugge til grav.

Publisert Sist oppdatert

Aker BP og Cognite forteller i en pressemelding at de har testet bruk av robothunden «Spot» til autonome inspeksjoner og innsamling av sensordata på Skarv FPSO i Norskehavet.

Dette er robothunden utviklet av Boston Dynamics, som har fått mye oppmerksomhet i sosiale medier og i YouTube-video. Aker BP viste den frem for pressen og olje- og energiminister Tina Bru i juni. Da ble den sendt inn på møterommet for å overlevere en utskrift av PUD-en for Hod-feltet.

- Jeg har sett video av de robotene på YouTube, og da tenkte jeg at det er noe av det mest skremmende jeg har sett, sa Bru den gangen.

Nå har Spot hatt arbeidsuke ute på Norskehavet, og den har samlet inn data i sanntid til Aker BP's systemer.

– Vi er ivrige etter å utforske hvordan robottekniske systemer kan gjøre offshore-operasjoner tryggere, mer effektive og mer bærekraftige. Spots offshorebesøk på Skarv FPSO er et lite skritt i å nå Aker BPs visjon om å digitalisere all vår virksomhet fra vugge til grav for å øke produktiviteten, forbedre kvaliteten og forbedre sikkerheten til våre ansatte, sier Karl Johnny Hersvik, administrerende direktør i Aker BP.

Sammen med Cognite har Aker BP deltatt i et prosjekt hvor roboten er utstyrt med kamera og mikrofon for gjennomføring av autonome runder med innsamling av 360-bilder, akustiske data for tilstandsovervåkning, avlesning av manometerverdier og fjernstyring fra land i et reelt offshore miljø.

Da enerWE snakket med Hersvik om Spot i juni, fortalte han at de egentlig var klare for å sende Spot ut på plattformene allerede i vår.

- Vi var klare til å sende robotene ut på havet rett før covid kom, sa Hersvik.

Han forklarte da at robothunden egnet seg svært godt til å gå rundt på plattformene, og at det ikke var noe problem med alle trappene og krikene og krokene. Det eneste som var litt utfordrende, var at robothunden er relativt lav, og at den derfor ikke når opp for å filme alle steder.

På det nylig utførte oppdraget ble Spot fjernstyrt av en av Cognite's ansatte som jobbet hjemmefra.

- Muligheten for å styre Spot gjennom fjernstyring er et stort kritt fremover for industrien, og noe vi vil fortsette å jobbe tett med våre partnere for å skape nye innovative og datadrevne løsninger, sier John Markus Lervik, CEO i Cognite.

Powered by Labrador CMS