Valhall-feltet, Nordsjøen  20170815.Deler av Aker BP-plattformen Valhall i Nordsjøen med den nedlagte hotellriggen til venstre. Valhall-feltet, som består av til sammen seks oljeplattformer, har hatt oljeproduksjon siden 1982. Anlegget har produsert over 1 milliard fat olje siden den gang og har som ambisjon å pumpe opp 500 millioner fat olje til før den stenges ned.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Valhall-feltet, Nordsjøen 20170815.Deler av Aker BP-plattformen Valhall i Nordsjøen med den nedlagte hotellriggen til venstre. Valhall-feltet, som består av til sammen seks oljeplattformer, har hatt oljeproduksjon siden 1982. Anlegget har produsert over 1 milliard fat olje siden den gang og har som ambisjon å pumpe opp 500 millioner fat olje til før den stenges ned.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Aker BP blir eneeier på Valhall-feltet

Publisert

Oljeselskapet Aker BP betaler 16 milliarder kroner for oljeselskapet Hess Norge og blir dermed eieeier på Valhall-feltet.

Det Kjell Inge Røkke-kontrollerte selskapet Aker BP overtar Hess' andeler på de to oljefeltene Valhall og Hod. Aker BP er allerede inne som operatør, og dermed blir selskapet eneeier på begge feltene, skriver E24.

Nyheten førte til at Aker BP-aksjen steg med 6,5 prosent på Oslo Børs tirsdag.

Det står seks oljeplattformer på Valhall-feltet, som begynte å produsere allerede i 1982 og forventes å fortsette til minst 2050.

– Med overtakelsen av Hess Norge fortsetter Aker BP å innfri sin vekststrategi på den norske kontinentalsokkelen, skriver Akers konsernsjef Øyvind Eriksen i en pressemelding.

Aker lover også økt aksjeutbytte på 350 millioner dollar i året, med den første økningen i fjerde kvartal i år. Med på kjøpet kommer også om lag halvannen milliard dollar i fremførbart underskudd.

John Hess, leder av det amerikanske oljeselskapet Hess, sier til Dagens Næringsliv at han er fornøyd med å ha solgt seg ut av feltene Valhall og Hod.

Finansieringen av kjøpet skal gjøres via Aker BPs eksisterende bankfasilitet, i tillegg til at det skal selges nye aksjer. Dette krever en generalforsamling i Aker BP. Olje- og energidepartementet må også godkjenne handelen.

– Aker BP er et spennende og ambisiøst selskap som viser stor vilje til å skape aktivitet og verdier på norsk sokkel. Det gleder meg. Departementet vil gå i gang med behandlingen av overdragelsen så snart den er innsendt, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) til NTB.

Hess Norge har 19 ansatte og hovedkontor i Stavanger.

(©NTB)