
- Tilliten til Airbus og Super Puma er nå borte
Fagforeningsleder mener iverksatte tiltak minner om tiltakene etter forrige dødsulykke.
Luftfartstilsynet bekreftet i går i en pressemelding på sine hjemmesider at de opphever flyforbud for Super Puma-helikoptrene. Den overraskende meldingen kom kun fem dager etter TV2s avsløring om Airbus Helicopters kjennskap til de alvorlige varslingssvakhetene ved sine helikoptere - som trolig førte til Turøy-ulykken.
Det ble avslørt at eldre tekniske tester tydelig viste at systemet hadde en begrenset evne til å avsløre og varsle om feil. Testene ble utført etter Super Puma-ulykken i 2009 hvor 16 mennesker omkom, og omfattet de to Super Puma-modellene som de senere år har styrtet. Modellen EC225 styrtet ved Turøy og modellen AS332L2 styrtet utenfor kysten av Skottland i 2009. Ved begge dødsulykkene forsvant hovedrotoren mens helikopteret var i luften.
Fagforeningsleder mener iverksatte tiltak minner om tiltakene etter dødsulykken i 2009
Nyheten om opphevingen av flyforbudet kom overraskende på mange i bransjen, og 2. Nestleder i SAFE, Roy Erling Furre, forteller til enerWE at han er sjokkert over Luftfartstilsynets beslutning.
- Opphevingen av forbudet mot å fly Super Puma kommer som en stor overraskelse for oss, og tiltakene som ramses opp i Luftfartstilsynets pressemelding minner om tiltakene Airbus ramset opp etter ulykken i 2009, som forøvrig lignet på Turøyulykken.
Furre sier det ville vært naturlig at en slik beslutning først ble tatt opp i Samarbeidsforum for helikoptersikkerhet på norsk kontinentalsokkel, som er den sentrale tre-partsarenaen for helikoptersikkerhet.
- Ingen skal presses ombord i en Super Puma mot sin vilje
Furre forteller at det snart er klart for møte hvor Luftfartstilsynet vil stilles til veggs.
- Det er kalt inn til møte den 14. juli. altså i etterkant av at beslutningen er tatt, og dette tyder på at Luftfartstilsynet ikke tenker at innspillene fra partene har betydning.
Han forteller at det nå jobbes med å få selskapene til å forstå at de bør begynne å kikke seg rundt etter andre, tryggere helikopterleverandører å samarbeide med.
- Tilliten til både Airbus og Super Puma er nå borte. Foreløpig har selskapene sagt at de ikke vil ta i bruk Super Puma. Det er vi glade for, og håper at ikke noe prøver å endre på dette standpunktet. Samtlige fagforeninger gikk derfor ut med felles pressemelding for en tid siden, for å sikre at ingen blir presset ombord i en Super Puma mot sin vilje.