
Luftfartstilsynet opphever flyforbud for Super Puma-helikoptrene
- Skremmende, mener helikopterekspert.
Kort tid etter avsløringen om at helikopter-produsenten hadde kjennskap til svakhetene ved Super Puma-helikopterne sine, melder TV 2 og Teknisk Ukeblad at Luftfartstilsynet har fått gjennomslag for alle sikkerhetskrav. Super Puma-helikoptrene som har stått på bakken siden Turøy-ulykken i 2016, vil dermed kunne fly igjen fra 14. juli.
Visste om tekniske svakheter
Nyheten kommer kun fem dager etter TV2 avslørte at Airbus Helicopters visste om de tekniske svakhetene som trolig førte til ulykken ved Turøy. Testene viste tydelig at systemet hadde en begrenset evne til å avsløre og varsle om feil, og omfattet de to Super Puma-modellene som de senere år har styrtet. Modellen EC225 styrtet ved Turøy og modellen AS332L2 styrtet utenfor kysten av Skottland i 2009.
Testene ble utført etter Super Puma-ulykken i 2009, hvor 16 mennesker omkom. Også den gang forsvant hovedrotoren mens helikopteret var i luften. Granskningen utført av den britiske havarikommisjonen viste at ulykken skyldes brudd i et tannhjul grunnet metallspon i gearboksen.
Men fagforeningen Industri Energi er svært skuffet over at flyforbudet er opphevet.
– Så lenge man ikke vet den bakenforliggende årsaken til at et av planetgirene i helikopterets girboks røk og feilen er utbedret, så bør ikke helikoptrene tas i bruk igjen på norsk sokkel, mener helikopterekspert Henrik S. Fjeldsbø i Industri Energi.
Han sier det er skremmende at Luftfartstilsynet ikke har ventet med å oppheve forbudet før Havarikommisjonen kommer med endelig rapport.
– Samtidig er det, så langt Industri Energi kjenner til, ingen oljeselskap på norsk sokkel som er villig til å ta helikoptertypen i bruk igjen nå, sier han.
Luftfartstilsynet: "Nå mener vi det er trygt å fly denne helikoptertypen"
Komplett havarirapport og årsaksutredelse for helikopterstyrten er ikke ferdigstilt, men Luftfartstilsynet hevder det nå er trygt å fly helikopter-typen.
– Det ene er å redusere sannsynligheten så mye som mulig for at det kan oppstå tretthetsbrudd i planetgirene. Den andre går på å øke sannsynligheten for at, hvis det likevel oppstår et brudd, oppdages det så tidlig som mulig, sier Lars Kobberstad, direktør i Luftfartstilsynet til TV 2.
– Luftfartsmyndighetene i Norge må ta beslutninger basert på fakta og analyser, det mener vi at vi har gjort i denne saken her. Nå mener vi at det er trygt å fly denne helikoptertypen, forklarer Kobberstad.
Produsenten bak Super Puma er Airbus Helicopters. Selskapet visste angivelig om helikoptertypens tekniske svakheter i lang tid før ulykken, men hevder nå det er gjort endringer som har forbedret sikkerheten. Forbedringene er angivelig gjort etter at selskapet har lært av undersøkelsene utført etter Turøy-ulykken.
Selskapet skriver også at opphevelsen av forbudet ikke nødvendigvis vil føre til at man gjenopptar trafikken med helikopteret, fordi det "tar tid å gjenopprette tilliten til helikoptermodellen".
Fakta om helikopterulykken ved Turøy: