Foto. Chul Christian Aamodt, enerWE
Foto. Chul Christian Aamodt, enerWE

Konsernsjef i Aibel: -
Vi kan ta en rolle innen offshore vind

- Noen av prosjektene er milliardprosjekter, og det liker vi, sier Aibels konsernsjef

Publisert Sist oppdatert

De siste 20 årene har Norge halvert sin markedsandel på det globale eksportmarkedet. Dette er tema på årets Eksportkonferanse.

- Det er alvorlig, sier Ole Erik Almli, konsernsjef i NHO fra scenen. Vi må gjøre noen tiltak, og det haster. Vi er dårlige på startups, men helt elendige på scaleups.

Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE
Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE

Han får støtte av Kai Eide, diplomat og tidligere politiker.

- Myndighetene i våre naboland legger bedre til rette for eksport. De hjelper ikke bare bedriftene frem til døren, men de hjelper dem også ute i markedene.

Leverandørene til olje- og gassindustrien har vært en viktig motor i norsk eksport. Her jobber selskapene nå aktivt for å få flere bein å stå på.

Mads Andersen leder selskapet Aibel. Gjennom oljekrisen har de løftet frem nye måter å jobbe på, og nye markeder å levere til, forteller han i sitt foredrag på konferansen.

- Vi har blant annet etablert fabrikker i Asia. Vi gjør deler av ingeniørjobbene i Norge, og deler av jobbene i Asia. Dette gjør at vi kan være konkurransedyktige både på norsk sokkel og globalt.

Han fortsetter med å vise til nye markeder utenfor tradisjonell olje- og gassindustri. I samarbeid med ABB har Aibel utviklet et nytt plattformkonsept for utnyttelse av offshore vind.

- Dolwin beta er selskapets første vindplattform, forklarer Mads Andersen. Den skal betjene en stor vindparkklynge i nærheten av Helgoland, på tysk sektor av Nordsjøen.

Plattformen fungerer som en transformatorstasjon som mottar vekselstrøm fra offshore vindparker og konverterer dette til likestrøm som blir sendt til land i sjøkabler.

- Bunnfast havvind begynner nå å bli lønnsomt uten subsider, og det gjør at vi mener det kommer mange slike prosjekter fremover, forteller Mads Andersen. Det er mange anbudsrunder i gang nå, og det er snakk om milliardprosjekter. Det er veldig bra.

Han har også troen på flytende havvind, men understreker at det vil ta litt lenger tid før dette vil være lønnsomt uten subsidier.

- Det fine med vindparker til havs er at de ofte ligger langt unna land, forteller han. De står i røffe omgivelser og det er krav til høy oppetid. Det gjør at det er noen fellestrekk til det å bygge oljeinstallasjoner. Derfor er vi godt rustet til å ta disse prosjektene.

Powered by Labrador CMS