Kommunikasjonsdirektør Aibel
Kommunikasjonsdirektør Aibel

Sverdrups siste storkontrakt for strømforsyning er tildelt

Publisert

Sikrer 60-70 arbeidsplasser i tidlig fase av prosjektet.

Aibel skal levere omformerstasjonen til Johan Sverdrup som skal stå på Kårstø. Tegninger og første fase av ingeniørarbeidet skal skje på kontoret i Oslo, og prefabrikering og produksjon skal skje på verftet i Haugesund.

- Dette oppdraget hjelper oss med å sikre sysselsetting for 60-70 medarbeidere i en tidlig fase. Dette antallet vil øke senere i prosjektet, forteller kommunikasjonsdirektør i Aibel, Bjørg Sandal til enerWE.

Hun bekrefter at det ikke blir noen nye ansettelser i forbindelse med kontrakten.

 • Les også: Slik leverte de Prosjekt Perfekt
 • Bygg og pumpehus

  Omformerbygget skal sørge for at strømmen som skal ut til plattformen gjøres om, slik at man taper minst mulig kraft på vei ut til plattformen. Det er et påkoblingspunkt på land, og et avkoblingspunkt på plattformen. ABB er tidligere tildelt kontraktene på elektroutstyret som skal stå i omformerstasjonene på land og offshore, samt konstruksjon og legging av strømkabelen på til sammen 1,8 milliarder kroner.

  Aibel skal i tillegg til omformerbygningen, levere et pumpehus som skal justere trykket, forklarer Sandal.

  - Vi har allerede gjort tilsvarende leveranser for landstrøm, for eksempel på Troll, og dette er et viktig oppdrag for oss i trange tider, sier Sandal.

  Politisk drakamp

  I forkant av Sverdrup-utbyggingen var det en politisk drakamp om hvorvidt de skulle ha landstrøm eller om plattformene skulle produsere selv, noe som gir mer utslipp.

  • Les også: 60 prosent mener regjeringen skaper utrygghet i arbeidslivet
  • I kontrakten inngår det grøft og legging av to sett med 300kV vekselstrømskabler fra Kårstø til Haugsneset, til begge faser av feltutbyggingen, melder Statoil.

   Håp for norske arbeidsplasser

   Til E24 sier olje- og energiminister, Tord Lien, at kontrakten er en god nyhet.

   – Sverdrup-utbyggingen er Norges største industriprosjekt på tiår. Kontraktstildelingen er nok et bevis på hvor viktig det er for norske arbeidsplasser at prosjektet er i rute, sa Lien til nettstedet.

Powered by Labrador CMS