– Kabler er økonomisk lønnsomme, og bærekraftige i et samfunnsperspektiv

Publisert

Denne uken arrangeres Agder Energi-konferansen i Kristiansand. Der stiller også internasjonale aktører fra blant annet spanske Acciona, Storbritannias National Grid og Oxford University. Da er det naturlig at det blir diskusjon om kraftoverføring mellom landene.

– Kabler er økonomisk lønnsomme, og bærekraftige i et samfunnsperspektiv. Vi kan flytte overskudd av fornybar energi til andre områder og erstatte fossile kilder, sier Zach Richardson fra National Grid, Storbritannias svar på Statnett.

Han jobber blant annet med North Sea Link-kabelen som vil knytte Norge og Storbritannia sammen. Richardson pekte også på at forsyningssikkerheten blir styrket når ulike områder kobles sammen, og viste blant annet til at Storbritannia kunne bidra med kraft da franske atomkraftverk slet med utfall sist høst.

– Norge er et viktig marked for oss, med store investeringsmuligheter, også etter at North Sea Link er ferdig, uttalte Richardson.

Det skjer mye i kraftbransjen for tiden, og det krever et godt koordinert samspill mellom de forskjellige landene som er knyttet sammen med kraftforbindelser.

– Vi står overfor en situasjon hvor kraftmarkedet snus på hodet, og det vil ha enorme konsekvenser, sier professor Malcolm Keay fra Oxford University.

Keay forklarte hvordan oppvarming og transport vil være de neste sektorene politikerne griper an i oppgaven med å redusere det europeiske karbonavtrykket. Forskeren har tidligere vært kritisk til hvordan spesielt EU arbeider med å implementere klimamålene, og sparte heller ikke på kritikken på årets konferanse:

– EUs målsettinger er veldig gode, men i praksis lever de ikke opp til dem. Vi ser et økende byråkrati, men det er svært uklart hva substansen bak er, eller om EU har noen sanksjonsmuligheter overfor land som ikke bidrar. Det som er sikkert er at EU ikke er ferdige. De må utarbeide stadig flere energimarkedspakker for å få på plass et regime som er i stand til å håndtere de store endringene vi ser, sier Keay.

enerWE er tilstede på konferansen og kommer med videointervjuer.